Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Μελιτζανοσαλάτα με γλιστρίδα και φέτα-Eggplant salad with purslane and greek feta cheese

 

Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):    (In english see below)


  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • 2 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι (κατά προτίμηση από ρόδι),
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι,


  • 2 γεμάτες χούφτες γλιστρίδα,
  • 2 κυβάκια φέτα ψιλοκομμένη,
  • Λίγη κρέμα βαλσάμικου από εσπεριδοειδή (για την γαρνιτούρα).
Εκτέλεση:
Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ για δέκα λεπτά από την κάθε πλευρά, έως ότου ψηθούν καλά.
Τις κόβουμε προσεκτικά για να μη καούμε, στη συνέχεια αφαιρούμε με ένα κουτάλι την σάρκα τους και την τοποθετούμε σε ένα μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι το ξίδι και την σκελίδα του σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη και χτυπάμε καλά για 1 λεπτό.
Αφαιρούμε την μελιτζανοσαλάτα μας και την τοποθετούμε σε ένα ωραίο μπολ της αρεσκείας μας.
Σειρά έχει να πλύνουμε καλά την γλιστρίδα μας και να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα φύλλα χωρίς να κοπούν.
Κρατάμε και τα κλαδάκια και τα ψιλοκόβουμε.
Τόσο τα φυλλαράκια όσο και τα ψιλοκομμένα κλαδάκια τα προσθέτουμε στη μελιτζανοσαλάτα μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από επάνω την τριμμένη φέτα μας και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!!!

Ιστορία της ιδέας της συνταγής μου:
Για όσους δεν το γνωρίζετε, συμπεριλαμβανόμουν κι εγώ μέχρι πρότινος!!!, η γλιστρίδα είναι ένα φυτό που φυτρώνει (συνήθως παρά τη θέλησή μας) στις γλάστρες με τα όμορφα καλλωπιστικά φυτά μας, στα παρτέρια μας και στις ζαρτινιέρες μας. Εξαπλώνεται απίστευτα πολύ και σε αυτό συμβάλλουν τα αναρίθμητα σποράκια που βγάζει. Και για όσους δεν το ξέρετε είναι βρώσιμη!!! Εξού και η έκφραση, μιλάει πολύ-γλιστρίδα έφαγε;
Έχω λοιπόν στο μπαλκόνι μου στη Θεσσαλονίκη ένα υπέροχο παρτέρι γεμάτο με ανθισμένες πολυανθούσες, τουλίπες, ιβίσκους κλπ.
Να σου ανάμεσα έβγαινε κι αυτή η αγριάδα.
Εγώ την ξερίζωνα, εκείνη εκεί, απτόητη. Προσπαθούσα να την ξεφορτωθώ και ήταν αδύνατο!!!
Ένα σαββατοκύριακο όμως όλα άλλαξαν όταν φιλοξένησα τα ξαδέρφια μου ο Κώστας και η Νανά από τα όμορφα Ιωάννινα.
Ο ξάδερφός μου, τρελός σαλατάνθρωπος και φρουτάνθρωπος, εκεί που καθόταν στο μπαλκόνι, τη βλέπει, κόβει ένα κλαδί και ξαφνικά με μια κίνηση φλουπ, την έφαγε!!!!
Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου!!
Τον ρώτησα, τί κάνεις είναι αγριόχορτο;
Όμως εκείνος μου εξήγησε ότι δεν είναι ένα τυχαίο αγριόχορτο, είναι γλιστρίδα, τρώγεται και μάλιστα είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό μας!!! 
Όπως καταλαβαίνεται φυσικά την δοκίμασα, και μια ελαφρώς ξινή γεύση και μια τραγανή υφή ξεδιπλώθηκε στο στόμα μου!!!
Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να την δοκιμάσω μέσα σε μελιτζανοσαλάτα και πράγματι αυτά τα δυο είδη σαλατών δέσανε πολύ ωραία μεταξύ τους!!!
Τώρα εγώ στη θέση σας θα ρωτούσα, γιατί για την γαρνιτούρα να διαλέξουμε την κρέμα βαλσάμικου από εσπεριδοειδή κι όχι από ρόδι; Κι η απάντησή μου είναι γιατί στην μαγειρική, όπως και στην μόδα, πρέπει να συνδυάζουμε τη ζώνη με την τσάντα, κι εδώ  θέλουμε να τονίσουμε την ελαφρώς ξινή γεύση από το κλαδάκι της γλιστρίδας, κι όχι να τονίσουμε κι άλλο το ξύδι ροδιού... αλλά ξέρετε... κι αυτό γίνεται ;) 

Απολαύστε υπεύθυνα με την όμορφη παρέα... βασικά, απολαύστε!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου_cooky-cook

--------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 people): 

  • 2 large eggplants,
  • 1 clove garlic,
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil,
  • 2 tablespoons vinegar (preferably pomegranate),
  • 2 teaspoons salt,
  • 2 handfuls of portulaca,
  • 2 chopped feta cubes,
  • A little balsamic cream from citrus (for the garnish)
Implementation:
First cook the aubergines on the grill for ten minutes on each side, until well cooked.
Cut them carefully, then remove their flesh with a spoon and place it in a hand mixer.
Add the extra virgin olive oil, salt, vinegar and garlic cloves, cleaned and chopped and beat well for 1 minute.
The next step is to remove our eggplant salad and place it in a nice bowl of our choice.
It is time to wash our purslane well and carefully remove the leaves without cutting them.
We also keep the twigs and chop them finely.
We add both the leaves and the chopped twigs to our eggplant salad.
Then add our grated feta cheese and a little extra virgin olive oil.

Our salad is ready to enjoy !!!

History of my recipe idea:
For those of you who do not know, I was included until recently !!!, purslane is a plant that grows (usually against our will) in pots with our beautiful ornamental plants, in our gardenn and in our flower beds. It spreads incredibly fast and the innumerable seeds that it produces contribute to this. And for those of you who do not know it is edible !!! Hence the greek expression, he speaks a lot-did he ate purslane?
So I have on my balcony in Thessaloniki a wonderful flower bed full of blooming flowers, tulips, hibiscus, etc.
And in between this plant was growing against my will.
I uprooted it several times, i can tell you, this plant is fearless. I was trying to get rid of it and it was impossible !!!
One weekend, however, everything changed when I hosted my cousins Costas and Nana ​​from beautiful Ioannina city.
My cousin, a crazy salad man and fruit man, was sitting on my balcony. At a glimpse of an eye he saw the plant, cuted a branch and suddenly, he ate it !!!!
Can you imagine my surprise ?? !!
I asked him, what are you doing this is a weed???
But he explained to me that it is not a random weed, it is called purslane, it is edible and in fact it is very beneficial for our body !!!
Of course, I tasted it after that, and a slightly sour taste and a crunchy texture unfolded in my mouth !!!
This summer I decided to try it in eggplant salad and indeed these two types of salads tied very well together !!!
Now I in your place would ask, why for the garnish to choose the balsamic cream from citrus and not from pomegranate? And my answer is because in cooking, as in fashion, we have to combine the belt with the bag, and here we want to emphasize the slightly sour taste from the twig, and not to emphasize the pomegranate vinegar much more ... but you know ... you can choose this also ;)

Enjoy responsibly with your beautiful company ... basically, enjoy !!!

2020_dimitra papadopoulou_cooky-cook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου