Θα χρειαστούμε για 2 άτομα:
6 καρδιές από καθαρισμένες αγκινάρες
4 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα καρότα
2 μικρά ξερά κόκκινα κρεμμύδια
1 κουταλιά σούπας άνηθο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
4 πρέζες μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Νερό
2 ροδέλες τζίντζερ μετρίου μεγέθους.
Προεργασία
Εκτέλεση:
6 καρδιές από καθαρισμένες αγκινάρες
4 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα καρότα
2 μικρά ξερά κόκκινα κρεμμύδια
1 κουταλιά σούπας άνηθο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
4 πρέζες μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Νερό
2 ροδέλες τζίντζερ μετρίου μεγέθους.
Προεργασία
Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ με νερό για να απομακρύνουμε το περιττό άμυλο. Έπειτα τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε τα καρότα, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια της αρεσκείας μας, ροδέλες για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα, μακρόστενα χοντρά κομμάτια για πιο φρέσκο αποτέλεσμα οπτικά, τύπου ruffles αν έχουμε το κατάλληλο κοπίδι, ότιδήποτε μας αρέσει.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κόκκινα ξερά κρεμμύδια.
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να κάψει λίγο.
Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να κάψουν ελαφρώς (δεν θέλουμε να μαυρίσει το κρεμμύδι παρά μόνο να ροδίσει).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα καρότα και αφήνουμε λίγο να κάψουν.
Σκεπάζουμε όλα τα υλικά με νερό και προσθέτουμε και 2 μεγάλα ποτήρια επιπλέον.
Τέλος, ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου.
Αφού βεβαιωθούμε ότι τα υλικά έχουν μαγειρευτεί επαρκώς (τσιμπάμε με ένα πιρούνι μια πατάτα, ένα καρότο και μια αγκινάρα για να δούμε εαν έχουν μαλακώσει), αφαιρούμε τις αγκινάρες από την κατσαρόλα, λίγες πατάτες και καρότα κι έχουμε κατ'αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσει έξτρα 2 μερίδες αγκινάρες αλά πολίτα.
Αυτό που απομένει στην κατσαρόλα μας πλέον είναι μια σούπα που προήλθε από αγκινάρες κι έχει πατάτες, καρότα και άνηθο.
Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ακόμη περίπου γιατί θέλουμε τα υλικά να γίνουν λίγο πιο κρεμώδη.
Αφαιρουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε σε 2 όμορφα βαθιά πιάτα και προσθέτουμε καθαρισμένο και ψιλοκομμένο το τζίντζερ, γιατί το θέλουμε ωμό μέσα στη σούπα μας.
Είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε ένα όμορφο τραπέζι στο μπαλκόνι, βραδάκυ, ενδείκνυται καλύτερα, να έχει δροσιά και να μη ζεσταθούμε πολύ από τη σούπα μας, να ανάψουμε κεράκια για ατμόσφαιρα, να
ετοιμάσουμε μια πιατέλα λευκών τυριών και φρυγανισμένων ψωμιών, να συνοδεύσουμε
με μια μαλαγουζιά ή με ένα δάκρυ του πεύκου ανάλογα με τις διαθέσεις μας και να δώσουμε μια άλλη πνοή στο πιάτο αυτό.
Καλή σας όρεξη και απόλαυση.
Ιστορία της ιδέας:
Μαγείρευα αγκινάρες αλά πολίτα και έβαλα καταλάθος πολύ περισσότερο νερό απ'ότι έπρεπε. Όμως είχα προσθέσει ήδη όλα τα υλικά και ήταν δύσκολο να το αφαιρέσω γιατί θα χαλούσαν οι αναλογιές ελαιόλαδου, αλατιού κ.ο.κ.
Μετά από κάποια ώρα τα υλικά είχαν ήδη μαγειρευτεί αλλά το νερό εξακολοθούσε να είναι πολύ. Αφαίρεσα λοιπόν τα υλικά από τις αγκινάρες αλά πολίτα, άφησα κάποιες από τις πατάτες και τα καρότα κι έκανα συμπληρωματικά και μια σούπα.
Όταν τη σερβίρισα, σκέφτηκα να προσθέσω το τζίντζερ, το οποίο πάντα υπάρχει στο ψγείο μου, και ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου