(In english see below)
Τα Χριστούγεννα είναι μια χαρούμενη γιορτή κατά την οποία περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά αλλά και γινόμαστε και οι ίδιοι ξανά παιδιά, είναι μια γιορτή γεμάτη με γλυκά και σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω μια έμπνευση που είχα για τα φετινά Χριστούγεννα η οποία σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!!!
Πρόκειται για ένα κέικ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθότι αποφάσισα να παντρέψω δυο παραδοσιακά αλλά διαφορετικά γλυκά σε ένα και να τα δέσω με μια ωραία επικάλυψη. Είτε λοιπόν είστε λάτρεις των κέικ, είτε λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών είτε λάτρεις της σοκολάτας, ο cooky-cook αυτός συνδυασμός θα δώσει άλλη νότα στο Χριστουγεννιάτικο γλυκό σας!!! Αν πάλι έχετε αυτά τα τρία υλικά σπαστά στο σπίτι σας, μπορείτε να τα συνδυάσετε για να μη πάει τίποτε χαμένο!!!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!
Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ:
- 500 γρ φαρίνα,
- 250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού),
- 350 γρ ζάχαρη (2 φλιτζάνι τσαγιού),
- 4 αβγά,
- 250 ml γάλα (1 και 1/4 φλιτζάνι τσαγιού),
- Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα ακέρωτο πορτοκάλι.
Σε μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα ένα τα αβγά.
Χτυπάμε έως ότου τα υλικά αποκτήσουν μια ομοιόμορφη υφή , περίπου 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε διαδοχικά τη φαρίνα με το γάλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε μέτριο (180οC-200oC) και προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10-15 λεπτά. Έπειτα το βάζουμε σε πιατέλα.
Θα χρειαστούμε:
Για το σιμιγδαλένιο χαλβά:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χονδρό σιμιγδάλι,
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
- 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό,
- 2 ξυλάκια κανέλας και
- φέτες πορτοκαλιού.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη προσθέτοντας τα ξυλάκια της κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια διαφορετική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι , ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει (περίπου 6-7 λεπτά). Προαιρετικά και για όποιον το επιθυμεί, μπορούν να προστεθούν ξηροί καρποί, ή αποξηραμένα φρούτα ή ό, τι άλλο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με πολλή προσοχή, για να μη πεταχτεί και καούμε, το ζεστό σιρόπι. Και όσο το σιμιγδάλι το απορροφάει, προσθέτουμε με προσοχή κι άλλο.
Ξαναβάζουμε το χαλβά στη φωτιά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος στην άκρη.
Κόβουμε με ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο το κέικ κατά μήκος και περίπου στη μέση, τοποθετούμε το κάτω τμήμα μέσα στην φόρμα όπου το ψήσαμε αρχικά, προσθέτουμε ένα στρώμα από το σιμιγδαλένιο χαλβά μας, πάχους περίπου 2-3 δαχτύλων, τοποθετούμε από επάνω το επάνω μέρος από το κέικ μας.
Θα χρειαστούμε:
Για τη γκανάς σοκολάτας:
- 2 κουβερτούρες υγείας
- 1 κρέμα γάλακτος.
Κόβουμε με προσοχή τη σοκολάτα σε πολύ μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ζεσταθεί αρκετά (λίγο πριν βράσει) την ρίχνουμε στο σκεύος με τα κομματάκια σοκολάτας, περιμένουμε ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης απλά και σταθερά για να μην μπει αέρας στο μείγμα. Δεν θέλουμε να βράσει η κρέμα γάλακτος γιατί σε αυτή την περίπτωση θα κάψει τη σοκολάτα.
Αφήνουμε την γκανάς μας να κρυώσει ελαφρώς για να μην φεύγει από το κέικ αλλά όχι πολύ γιατί δεν θα απλώνετε σωστά πάνω στο κέικ μας.
Απλώνουμε επάνω στο κέικ ώστε να το καλύψει επαρκώς, αφήνουμε να κρυώσει καλά και βγάζουμε από την φόρμα μας!
Το γεμιστό κέικ μας με σιμιγδαλένιο χαλβά είναι έτοιμο και ετοιμαστείτε για τα πιο γευστικά και παιχνιδιάρικα Χριστούγεννα.
ΝΗΣΤΕΙΑ-ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ
Tips: Εάν νηστεύετε ή αν είσαστε χορτοφάγοι ή vegan, μπορείτε να φτιάξετε την συνταγή για φανουρόπιτα ή τη συνταγή για νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ κι αντί για γκανάς σοκολάτας να λιώσετε σε μπεν μαρί σκέτη την κουβερτούρα.
Στολίστε αν θέλετε το κέικ με οδοντογλυφίδες χριστουγεννιάτικα δέντρα για ένα πιο χαρούμενο και χριστουγεννιάτικο αποτέλεσμα, σαν μικρό χαρούμενο δάσος επάνω στο τραπέζι σας!!!
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένα με cooky-cook Χριστούγεννα!!!!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Christmas is a happy holiday where we spend more time with the kids but we also become kids again, it's a holiday full of sweets and today I want to present to you an inspiration I had for this year's Christmas that will surely delight children and adults !!!
This is a cake different from the others, as I decided to marry two traditional but different sweets into one and tie them in a nice overlay. So whether you are a cake lover, a syrupy sweetie or a chocolate lover, this cooky-cook combination will give your Christmas sweet another touch and taste!!! If you still have these three materials separated in your home, you can combine them so that nothing is lost !!!
So let's get started !!!
We will need:
For the cake:
500 g of flour,
250 g butter or margarine (1 and 1/2 cup of tea),
350 g sugar (2 cups of tea),
4 eggs,
250 ml of milk (1 and 1/4 cup of tea),
Orange shavings from a ripe orange.
Implementation
In a mixer beat the butter, sprinkle sugar and eggs one by one.
Beat until the materials have a uniform texture, about 2-3 minutes.
Add the flour with the milk and orange shavings, and stir gently.
Put the mixture in the buttered and floured form of our choice and bake in medium (180oC-200oC) and preheated oven for 1 hour.
Allow the cake to cool in the mold for 10-15 minutes. Then put it on a platter.
We will need:
For semolina halva:
1 cup olive oil tea,
1 cup fine semolina,
1 cup thick semolina,
2 cups of sugar,
4 cups water,
2 cinnamon sticks and
slices of orange.
Implementation:
In a saucepan, boil the water with the sugar, adding the cinnamon sticks and orange slices until the sugar dissolves. Leave aside.
In a different saucepan, heat the olive oil over medium heat and roast the semolina, stirring with a wooden spoon, until it turns golden brown (about 6-7 minutes). Optionally and for anyone who wishes, nuts, or dried fruits or whatever can be added.
Remove from the heat and pour with care, so as not to throw and burn, the hot syrup. And as the semolina absorbs it, add more carefully.
Return the semolina halva to the heat and stir. Remove from the heat and leave the pan aside.
Cut with a large piece of twine the cake along the middle and about halfway, place the bottom into the mold where we first baked it, add a layer of semolina halva, about 2-3 fingers thick, place the top of the cake on top of it.
We will need:
For chocolate ganache:
2 chocolate couvertures
1 whipping cream.
Implementation
Carefully cut the chocolate into small pieces and pour into a bowl.
In a saucepan heat the whipping cream and when it is warm enough (just before boiling) pour it into the chocolate, wait a minute and mix with a silicone spatula simply and firmly to prevent air from mixing. We do not want the cream to boil because in this case it will burn the chocolate.
Allow our ganache to cool slightly so that it does not leave the cake but not too much because it will not spread properly on our cake.
Spread over the cake to cover it well, allow to cool and remove from the mold!
Our stuffed with semolina halva cake is ready and get ready for the most delicious and playful Christmas.
FASTING-VEGETERIANS-VEGANS
Tips: If you are fasting or you are a vegeterian or vegan, you can make the recipe for lantern pie or the recipe for vegan chocolate cake and instead of chocolate ganache simply melt the chocolates in a bain-marie.
Decorate if you like the cake with toothpicks with chrismas trees for a more cheerful and Christmas-like look, like a little cheerful forest on your table !!!
Merry Christmas and Merry cooky-cook Christmas!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου