Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μαυρομάτικα φασόλια Cooky-Cook ψημένα (αντί ξηρών καρπών)-Black eyed peas Cooky-Cook baked (instead of dry nuts)

Θα χρειαστούμε:   (In English see below)

Ένα σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια 500 gr.

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τα φασόλια με τρεχούμενο νερό βρύσης και τα τοποθετούμε σε σκεύος με νερό που βράζει.

Τα βράζουμε για 2 λεπτά, τα σουρώνουμε, πετάμε το νερό και τα τοποθετούμε εκ νέου σε νέο νερό που βράζει.

Τα βράζουμε για 7 - 10 λεπτά έως ότου μαλακώσουν ικανοποιητικά, έχουν διογκωθεί ελαφρώς κι έχει αλλάξει το χρώμα τους προς το σκούρο.

Δεν θέλουμε να βράσουν υπερβολικά πολύ γιατί θα μαυρίσουν αρκετά αλλά και θα διαλύονται.

Επιδιώκουμε όμως να είναι ικανοποιητικά μαλακά.

Τα αφαιρούμε από το νερό που βράζει και τα απλώνουμε σε ένα σκεύος ψησίματος της αρεσκείας μας σε μία στρώση. Κατά προτίμηση σε πυρέξ.

Ψήνουμε στους 160oC στο φούρνο, στο γκριλ, για 7 λεπτά.

Στα μισά περίπου της ώρας αυτής ανακατεύουμε τα φασόλια μας προσεκτικά με ένα κουτάλι, για να μη διαλυθούν, για να εξασφαλίσουμε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα περιμετρικά.

Ψήνουμε για επιπλέον 5 λεπτά και τα αφαιρούμε (ή για επιπλέον 10 λεπτά αν θέλουμε να έχουμε σούπερ crunchy αποτέλεσμα)!

Στο σημείο αυτό αν τα δοκιμάσετε θα παρατηρήσετε ότι κρατάνε υγρασία, μην τα ψήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν πολύ. Όταν κρυώσουν η υγρασία αυτή θα φύγει.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα τοποθετούμε σε ένα βάζο και τα έχουμε έτοιμα σαν σνακ για τα βραδινά τσιμπολογήματα (και όχι μόνο), εναλλακτικά αντί ξηρών καρπών.

Ιστορία της ιδέας:

Είναι Απρίλιος του 2020 και διανύουμε τις τελευταίες μέρες της καραντίνας λόγω του κοροναϊού Covid19.

Πρώτη φορά ζούμε τέτοια κατάσταση κι έχουμε ήδη 2 μήνες που υπακούμε στα μέτρα για να βγούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι υγιείς από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε.

Η εργασία έχει μεταφερθεί στο σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις και δείχνουμε ατομική ευθύνη! 

Δεν μπορούμε να δούμε από κοντά, να αγκαλιάσουμε ή να φιλήσουμε τους ανθρώπους μας!

Σε κάποιες πόλεις όπως στην Ξάνθη όπου βρίσκομαι στην παρούσα φάση, επί ένα μήνα υπάρχει επιπλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 8:00 το πρωί, αλλά και απαγόρευση εξόδου για λόγους άσκησης!

Στο ίντερνετ υπάρχει πληθώρα από δωρεάν σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, παρουσιάσεις, μουσικές, ο,τι ψάχνει ο καθένας παρέχεται δωρεάν. Θέλω να τα παρακολουθήσω όλα! Οι καθιστικές ώρες μπροστά στις οθόνες αυξάνονται κατακόρυφα!!!

Και φυσικά οι περισσότεροι που μπαινοβγαίνουμε στα κοινωνικά δίκτυα έχουμε ρίξει πολύ γέλιο με τις χιουμοριστικές εικόνες που δείχνουν ότι θα παχύνουμε τόσο πολύ μετά την καραντίνα που δεν θα μπορούμε να βγούμε από την  πόρτα ή να σκύψουμε να δέσουμε τα κορδόνια μας ή να μπούμε στη θάλασσα γιατί θα πρέπει να ρολάρουμε!!!

Λες η ζυγαριά κάτι τέτοιο να άρχιζε να δείχνει;;;!!!!!!

Η υγεία λοιπόν πάνω απ'όλα και με όλους τους τρόπους, κι επειδή εμένα τέτοιες καταστάσεις με οδηγούν σε μηχανικό μασούλημα για εκτόνωση (κι όχι λόγω πείνας), έψαχνα να βρω κάτι υγιεινό για το βράδυ!!!

Και τότε θυμήθηκα ότι μου αρέσει πολύ να τρώω βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια. Κι όμως ναι , μου αρέσουν πολύ, έτσι, σαν σνακ! Βράζουν γρήγορα, έχουν ουδέτερη σχετικά γεύση, είναι πολύ ωφέλιμα, και με ξύδι από ρόδι είναι καταπληκτικά! Κατά την δική μου πάντα άποψη :) 

Και τότε σκέφτηκα... αφού συνήθως επιζητούμε κάτι που να είναι κατά βάση crunchy, όταν έρχεται η ώρα για σνακ, αν τα ψήσω αυτά τα βρασμένα μαυρομάτικα, σκέτα όπως είναι, ούτε αλάτι ούτε τίποτα...δεν θα γίνουν κάτι σαν τους ξηρούς καρπούς; 

Ναι αλλά, πριν το κάνω όλο αυτό, δεν κοιτάω και πόσες θερμίδες έχουν μήπως και είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα και είναι χειρότερο να τα καταναλώνουμε αντί ξηρών καρπών..; 

Ε λοιπόν η αναζήτηση με οδήγησε στα εξής αποτελέσματα, 100 γρ στραγάλια έχουν περίπου 600 και πλέον θερμίδες, ενώ 100 γρ μαυρομάτικα έχουν μόλις 170 θερμίδες περίπου. Όλοι οι ξηροί καρποί στα 100 γρ έδιναν πάνω κάτω τις θερμίδες που έδιναν και τα στραγάλια... 170 θερμίδες αντί για 600; Εξαιρετικό έτσι δεν είναι; Σίγουρα λοιπόν άξιζε τον κόπο να δοκιμάσω!

Το δοκίμασα και πέτυχε, ένα crunchy σνακ, που σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι τρως κάτι σαν ψημένο ξηρό καρπό, με πολύ λιγότερες θερμίδες!!!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστούμε τελείως τροφές αλλά όλες να καταναλώνονται με μέτρο! Για να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει η καθεμία τροφή!   

Μετά το ψήσιμο και πριν την κατανάλωση, δοκιμάστε ένα δυο για να δείτε πόσο σκληρά ή μαλακά σας βγήκαν, τεστ για να προσέξουμε τα δοντάκια μας, δεν είναι όλα το ίδιο βραστερά ως γνωστόν :) 

Καλή απόλαυση και καλή Υγεία σε όλους, να βγούμε όλοι δυνατοί από αυτή την κατάσταση!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου

------------------------------------------------------------------------------------------------
We will need:

A bag of black-eyed beans 500 gr.

Implementation:
Rinse the beans with running tap water and place them in a pot of boiling water.
Boil them for 2 minutes, strain them, discard the water and put them back in new boiling water.
Boil them for at least 7-10 minutes and try some to check if they are soft enough when you bite them.
Boil them for 7 - 10 minutes until they soften and their color has changed to darker.
We don't want them to boil too much because they will turn black and dissolve.

But we seek to make the beans soft enough

Remove beans from the boiling water and spread them on a baking sheet in one layer. Preferably in pyrex.

Bake at 160oC in the oven, on the grill, for 7 minutes.

Ιn the middle of this 7 Minutes we mix them carefully with a spoon to ensure that beans will bebaked evenly.

Bake for another 5 minutes (or 10 more minutes for extra crunchy result) and remove!

At this point, if you try them, you will notice that they retain moisture, do not overcook them because they will harden a lot. When cold, this moisture will go away.
Let the baked beans cool.
Place them in a jar and have them ready to consume as an evening snack (and not only), alternatively instead of nuts.

History of the idea:
It is April 2020 and we are going through the last days of quarantine due to the corona Covid19. I am writing from Greece.

This is the first time we are experiencing such a situation, we respect with great responsability the measures,it's been already 2 months now, so that as many people as possible come out of this situation healthy.

We can't see up close, hug or kiss our people!

The work has been transferred to the house, we keep our distance and show individual responsibility!
In some cities such as Xanthi where I am currently, for a month there is an additional traffic ban from 20:00 in the evening until 8:00 in the morning, but also an exit ban for exercise reasons!

There is a plethora of free seminars, tutorials, presentations, music on the internet, everything you are looking for is provided free of charge. I want to watch it all! The sitting hours in front of the screens are increasing sharply !!!

Lack of nececery excersise.. gaining weight at the gates!

This is a health issue also!

We want to take care of our self and health in all ways!

I personally in such situations, mechanical start to chew to relieve tension (and not due to hunger), so I was looking to find something healthy for a night snack, in front of the tv mostly!!!

And then I remembered that I really like eating boiled black-eyed beans. Yes, I really like it, like a snack! They boil quickly, they have a relatively neutral taste, they are very beneficial, and with pomegranate vinegar are amazing! In my opinion always :)

And then I thought ... since we usually look for something that is basically crunchy, when it's time for a snack, if I bake these boiled black-eyed beans, no salt adding or anything else... won't the sensation will be similar like eating dry nuts?

Yes, but before all this, I thought that it would be wise to check how many calories they have!

So the search led me to the following results, 100 gr of straws have about 600 and more calories, while 100 gr of black eyed beans have only about 170 calories. So it was definitely worth trying!

I tried it and it succeeded, a crunchy snack, which gives you the illusion that you are eating something like baked nuts, with much fewer calories !!!

At this point I would like to emphasize that in no case should we completely replace food but all should be consumed in moderation! To enjoy all the benefits that each food offers!

At this point I would like to emphasize that in no case should we replace the consuption of nuts, we don't want to replace any food from our diet, especially such beneficial ones. All food should be consume in moderation, so that we can enjoy all the benefits that each one offers!

After baking and before eating, try a couple to see how hard or soft they came out, in order to take care of our teeth :)

Enjoy this snack, Wishes for strength and patience to all, Love to all, and let's hope that everybody will come out strong and healthy from this situation !!!!!!

2020_dimitra_papadopoulou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου