Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Τονοσαλάτα με ντομάτα, φλύδες καρότου, παντζάρι, σπόρους τσία και κουρκουμά-Tuna salad with tomato, peels of carrot, beetroot, chia seeds and turmeric!

(In English see below),

(To transform the recipie in Braille and print it in a suitable printer,select text and link down below)


Θα χρειαστούμε (για δυο μεγάλα μπολ σαλάτας): (In English see below)

  • 2 συσκευασίες τόνο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 μεγάλες κόκκινες γλυκιές ντομάτες,
  • 2 κουταλιές γλυκού σπόρους τσία (chia σπόροι),
  • 8 καρότα,
  • 2 βολβούς βρασμένο παντζάρι και
  • 2 κουταλιές του γλυκού κουρκουμά.


Εκτέλεση:

Σε κάθε ένα από τα δυο μπολ σαλάτας, κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας τη ντομάτα, αφού πρώτα την έχουμε πλύνει καλά.

Ρίχνουμε από ένα κουταλάκι σπόρους τσία (chia) ομοιόμορφα και ανακατεύουμε για να διογκωθούν ελαφρώς από τα υγρά της ντομάτας.

Έπειτα προσθέτουμε σε κάθε ένα μπολ από μια συσκευασία τόνο, μαζί με μια κουταλιά της σούπας από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που περιέχει! Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπρόσθετο ελαιόλαδο, έχουμε ήδη όσο μας χρειάζεται!!!

Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε με το peeler τα καρότα, πετάμε την εξωτερική φλούδα, και συνεχίζουμε να τα κόβουμε σε φλύδες με τον ίδιο τρόπο. Με τον τρόπο αυτό κοπής προσθέτουμε σε κάθε ένα μπολ από τέσσερα καρότα.

Αυτή η μέθοδος κοπής είναι η αγαπημένη μου για τα καρότα, λίγο πιο χρονοβόρα αλλά εξαιρετικού αποτελέσματος, τόσο στη γεύση,
όσο και στην υφή αλλά και στην εμφάνιση. Πρόκειται για λεπτές μακρόστενες φλούδες καρότου που μοιάζουν με το ζυμαρικό ταλιατέλα, όπως συνηθίζω να λέω.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας από ένα βολβό βρασμένου παντζαριού σε κομμάτια της αρεσκείας μας.

Μια ωραία τεχνική που χρησιμοποιώ είναι η εξής, τα κόβω πρώτα σε λεπτές φέτες και μετά δίνω σχήματα με μικρά κουπάτ ζαχαροπλαστικής. Έτσι για την ομοιομορφία και το παιχνίδισμα!
Αυτό θα απογειώσει το οπτικό αποτέλεσμα λόγου χάρη σε κάποιο επίσημο τραπέζι η και σε πιο ανεπίσημο τραπέζι με φίλους.

Τέλος, πασπαλίζουμε σε κάθε μπολ σαλάτας από ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.

Ανακατεύουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!

Υ.γ. εάν μαγειρευτεί ελαφρώς για περίπου 20 λεπτά σε κατσαρολάκι, μπορεί να αποτελέσει και σάλτσα για ζυμαρικά.


Καλή όρεξη!!!


Ιστορία της ιδέας:
Προχτές το μεσημέρι, ήθελα να ετοιμάσω για να φάμε μια τονοσαλάτα. Κι όταν το φθινόπωρο μπαίνει και η θερμοκρασία λίγο πέφτει, μου αρέσει πολύ να δημιουργώ συνταγές με τα πορτοκαλοκόκκινα χρώματα του προχωρημένου αυγουστιάτικου ηλιοβασιλέματος ... Είχα λοιπόν επιπλέον, ντομάτες γλυκές γλυκές (μας αρέσει να είναι λίγο ώριμες με τους ωραίους γλυκούς χυμούς τους). Είχα σπόρους τσία (chia σπόροι), οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευεργετικών υπερτροφών (superfoods) και οι οποίοι επιβάλλεται πριν καταναλωθούν να διογκωθούν ελαφρώς σε βρώσιμο υγρό, στην περίπτωση μας στο χυμό της ντομάτας.

Καρότα αλλά και συσκευασία από βρασμένα παντζάρια φροντίζω να υπάρχουν πάντα στο ψυγείο.

Τέλος είχα και τον κουρκουμά, τον οποίο η διατροφολόγος μου, μου έχει πει να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν περισσότερο στη μαγειρική, καθώς είναι πολύ πολύ ευεργετικός και βοηθάει στο μεταβολισμό!

Δεν έχω λόγια να περιγράψω τον χρωματικό αλλά και γευστικό συνδυασμό που προέκυψε!
Ειλικρινά, τέτοια τονοσαλάτα δεν έχετε ξαναφάει !!!!

Καλή σας όρεξη!!!

2019_Δήμητρα Παπαδοπούλου

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
We will need (for two large bowls of salad):
  • 2 packs of tuna in extra virgin olive oil, 
  • 2 big red sweet tomatoes,
  • 2 teaspoons of chia seeds,
  • 8 carrots,
  • 2 boiled beetroot bulbs and
  • 2 teaspoons of sweet turmeric.
Implementation:

In each of the two salad bowls, we cut the tomato into pieces of our choice, after first washing it thoroughly.

We pour a teaspoon of the chia seeds evenly and stir so that they slightly inflate into the tomato juices.

Then we add to each bowl a pack of tuna, along with a tablespoon of the extra virgin olive oil it contains! There is no need to add extra olive oil, we already have as much as we need.

We keep the remaining leftover in his jar for making some seafood pasta possibly another day.

Afterthat we peel the carrots and add to each bowl four slices of carrots, which we create with the peeler. I call it "peeler type cut" (see photo). It's my favorite type of carrot cut, a little more time consuming but great, both in taste and appearance. These are thin, elongated carrot peels that look like pasta tagliatelle, as i say.

We add in each salad bowl a boiled beetroot bulb to pieces of our choice.

A good idea would be to cut them into thin slices first and then shape them with a cookie cuter. So for uniformity and playingfulness!

We sprinkle with a teaspoon of turmeric.

Finally we stir and our salad is ready to be consumed!

PS if cooked lightly for about 20 minutes in a saucepan, it can also be used as pasta sauce

History of the idea:
The day before yesterday, I wanted to prepare a tuna salad. And when autumn comes and the temperature drops a little, I really like to create recipes with the orange colors of the advanced August sunset ... So I also had sweet sweet tomatoes (we like them a bit ripe with with their sweet juices). I had chia seeds, which belong to the category of superfoods, and which requires before being consumed to inflate slightly in edible liquid, in our case the tomato juice.

I always make sure to have in the fridge carrots and packaging of boiled beetroot.

Finally I had turmeric, which my nutritionist has told me to use in cooking as much as possible, as it is very beneficial and helps metabolism!

I have no words to describe the color but also the delicious combination that emerged!

Honestly, such tuna salad you have never eaten again !!!!

Good appetite!!!

2019_Dimitra Papadopoulou
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Text of the recipie to transform in Braille Czech1-English (UK)1 - English (US)1 - French Grade1and Unified Braille Code 1 via https://www.brailletranslator.org/  download it in .brf ASCII file and be able to print it in a suitable printer:
cooky cook
tuna salad with tomato peeler cut carrot
beetroot chia seeds and turmeric
we will need for two large bowls of salad
two packs of tuna in greek extra virgin olive oil
two big red sweet tomatoes
two teaspoons of chia seeds
eight carrots
two boiled beetroot bulbs and
two teaspoons of sweet turmeric
implementation
in each of the two salad bowls we cut the tomato into pieces of our choice after first washing it thoroughly
we pour a teaspoon of the chia seeds evenly and stir so that they slightly inflate into the tomato juices
then we add to each bowl a pack of tuna along with a tablespoon of the extra virgin olive oil it contains
there is no need to add extra olive oil we already have as much as we need
we keep the remaining leftover in his jar for making some seafood pasta possibly another day
afterthat we peel the carrots and add to each bowl four slices of carrots which we create with the peeler
i call it peeler type cut an it is my favorite type of carrot cut a little more time consuming but great in taste and texture
thin elongated carrot peels
we add in each salad bowl a boiled beetroot bulb to pieces of our choice
a good idea would be to cut them into thin slices first and then shape them with a cookie cuter
for uniformity and playingfulness
we sprinkle with a teaspoon of turmeric
finally we stir and our salad is ready to be consumed
postscript if cooked lightly for about twenty minutes in a saucepan it can also be used as pasta sauce
history of the idea
the day before yesterday ;i wanted to prepare a tuna salad
and when autumn arrives and the temperature drops a little ;i really like to create recipes with ingredients that are more red like tomatoes beetroots and carrots
so i had sweet sweet tomatoes we like them a bit ripe with with their sweet juices
chia seeds which belong to the category of superfoods and which requires before being consumed to inflate slightly in edible liquid in our case the tomato juice
always make sure to have in the fridge carrots and packaging of boiled beetroots
finally i had turmeric which my nutritionist has told me to use in cooking as much as possible as it is very beneficial and helps metabolism
there are no words to describe the delicious combination that emerged
honestly such tuna salad you have never eaten before
good appetite
2019 dimitra papadopulu











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου