Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κορμός μωσαϊκό με λικέρ μπανάνα και καρδιά από μερέντα!

Θα χρειαστούμε:


250γρ. μπισκότα πτι μπερ.
3 κουταλιές σούπας κακάο.
2/3 από φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη.
1-2 φλιτζάνι γάλα συμπυκνωμένο (προαιρετικά).
3 κουταλιές σούπας μερέντα.
250 γρ. μαργαρίνη.
6 κομμάτια μπανάνα από λικέρ μπανάνας.

Εκτέλεση:
Πριν περιγράψω την συνταγή θα ήθελα να σας πω για το λικέρ μπανάνας. Την συνταγή την βρήκα έτοιμη και είναι η εξής: Σε ένα βάζο των 250 ml τοποθετούμε σε στρώσεις εναλλάξ κομμάτια μπανάνας, ζάχαρη, ξύσμα από λεμόνι (3 στρώσεις αρκούν) και γεμίζουμε το βάζο με ρακί. Αφήνουμε 15 μέρες στον ήλιο και 15 μέρες στο σκοτάδι, σουρώνουμε για να φύγουν τα κομμάτια φρούτου και εσπεριδοειδών και φυλάσσουμε το λικέρ για κατανάλωση.
Αυτό το λικέρ το έκανα κι αντί να πετάξω τα κομμάτια μπανάνας, σκέφτηκα να τα βάλω στον κορμό αντί για κονιάκ ή λικέρ.

Τώρα πάμε στην παρασκευή του κορμού:
Λιώνουμε 250 γρ μαργαρίνης.
Πολτοποιούμε με το πιρούνι 6 κομμάτια μπανάνας από το λικέρ μας.
Εάν δεν έχουμε άχνη ζάχαρη, βάζουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού στο multi και χτυπάμε.
Αναμιγνύουμε όλα τα παραπάνω υλικά καθώς και το κακάο μας και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε θρυμματισμένα τα μπισκότα μας και ανακατεύουμε ώστε να βραχούν καλά.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας μερέντα και προσθέτουμε μπισκότα χτυπημένα στο μπλέντερ αυτή τη φορά. Ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας και απλώνουμε το πρώτο μείγμα μας σε ορθογώνιο σχήμα. Η στρώση πρέπει να είναι σχετικά λεπτή.
Στο κέντρο και κατά μήκος απλώνουμε το μείγμα της μερέντας.
Τυλίγουμε για να κλείσει ο κορμός με τρόπο που η μερέντα να είναι στην καρδιά του και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Σε λίγες ώρες είναι έτοιμος.

Καλή σας όρεξη!

Ιστορία της ιδέας:
Ας αρχίσω με το όνομα, στη βόρεια Ελλάδα το γλυκό αυτό το λέμε κορμό, στη νότια Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, έμαθα πως το λένε μωσαϊκό, κι επειδή μου αρέσουν και τα δυο, είπα να τα παντρέψω σε έναν τίτλο :)
Από την Κρήτη πριν ένα δυο καλοκαίρια, είχα φέρει μια ρακί, από τις καλύτερες, ναι αλλά, δεν έλεγε να τελειώσει με τίποτα... μέχρι που βρήκα τη συνταγή για το λικέρ και την μεταποίησα για να καταναλωθεί επιτέλους σε κανένα σουαρέ.
Δεν ήθελα όμως να πετάξω τα κομματάκια μπανάνας που είχαν απορροφήσει κι αυτά αλκοόλ. Γιατί θα μπορούσαν άνετα να μπουν σε ένα σοκολατένιο γλυκό του οποίου η συνταγή περιλαμβάνει αλκοόλ, κι έτσι σκέφτηκα τον παραδοσιακό κορμό - μωσαϊκό.
Η ιδέα της μερέντας στο κέντρο ξεκίνησε από άλλο γλυκό που είχα στο μυαλό μου και την εφάρμοσα κι εδώ... θα σας μιλήσω άλλη φορά όμως για εκείνο.
Μην το παρακάνετε με τη ζάχαρη γιατί η μερέντα κάνει το γλυκό πολύ γλυκό και θα λιγωθείτε για νερό :)
Μην το παρακάνετε ούτε με το αλκοόλ γιατί το γλυκό γίνεται πολύ βαρύ, θέλει τόσο όσο για το άρωμα.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μέσα στον κορμό και αποξηραμένα κομμάτια μπανάνας.


Επίσης αν θέλετε στολίστε τον κορμό σας από επάνω με τριμμένα φουντούκια, ή λευκή λιωμένη σοκολάτα, ή κουβερτούρα ή ... ή... ή ... δεν τελειώνουν αυτά...!
Δήμητρα Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου