Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο κατσαρόλας με τίλιο, πορτοκάλι και κάστανα!



Θα χρειαστούμε (για 2 μερίδες):
1 στήθος από κοτόπουλο.
20 κάστανα.
1 μεγάλο πορτοκάλι φαγητού.
4 κουταλιές γλυκού μέλι.
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Αλάτι.
Τίλιο.

Εκτέλεση:
Κόβουμε το στήθος από το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια.
Βράζουμε το τίλιο και το σουρώνουμε.
Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, μόλις κάψει λίγο, ρίχνουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο και το αλάτι. 
Τσιγαρίζουμε το κρέας για λίγη ώρα και προσθέτουμε το βρασμένο τίλιο.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού, το μέλι και τα κάστανα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και μόλις σωθεί το ζουμί, αφαιρούμε τα κομμάτια πορτοκαλιού τα οποία πετάμε.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει δημιουργηθεί μια παχύρευστη σως από τον χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!

Ιστορία της ιδέας:
Ήρθε το φθινόπωρο, έφυγε σχεδόν (χωρίς να το καταλάβουμε η αλήθεια είναι) κι ήρθαν τα κάστανα για να μας θυμίσουν ότι φτάνει ο χειμώνας... κάστανα εδώ, κάστανα εκεί, γιορτή κάστανου στα Πετροκέρασα, γιορτή κάστανου στη Γουμένισσα.... ε, είπα να μαγειρέψω κάτι σε κάστανο. Μου το είχε ζητήσει και η φίλη μου η Μαρία που ήμασταν μαζί εθελόντριες στο Action Field Kodra, "θέλω κάτι με κάστανο, απλό και γρήγορο" μου είχε πει... challenge accepted σκέφτηκα, ένα φαγητό με κρέας και κάστανο που να γίνεται στο πιτς φυτίλι, γιατί όχι! 
Τσουπ τσουπ τσουπ πήγα στο σούπερ μάρκετ. Καταρχάς έπρεπε να σκεφτώ ποιο κρέας γίνεται γρήγορα... μούμπλε μούμπλε.. το κοτόπουλο φυσικά, ποιο άλλο; Μετά έπρεπε να βρω το φρούτο γιατί, όπου κρέας και κάστανο, να σου κι ένα φρούτο που δίνει την γλυκόξινη γεύση, ε; Το'χουμε; Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι συνήθως τα δαμάσκηνα.. πολύ κλισέ, κάτι άλλο... πορτοκάλι, γιατί όχι.. και μέλι για να δέσει η σως και να γίνει γλυκόξινη! Οκ, ήμουν έτοιμη. Θα το έβραζα σε τίλιο σκέφτηκα, για να γίνει ποιο αρωματικό, σίγουρα θα ταίριαζε, και να σας πω και κάτι, τόσα ωραία ροφήματα από βότανα έχουμε, γιατί να μην βράζουμε φαγητά μέσα σε αυτά ώστε να γίνουν κι αυτά πιο αρωματικά;



Ε ναι λοιπόν, το φαγητό μου βγήκε πεντανόστιμο, απλό, γρήγορο και γκουρμέ ;) Αν σας αρέσουν αυτές οι γεύσεις δοκιμάστε το! Και να σας πω και κάτι ακόμη, η πάπια πορτοκάλι δηλαδή καλύτερη είναι από το κοτόπουλο και όλο την εκθειάζουμε; :)))
Δήμητρα Παπαδοπούλου

#κοτόπουλο #τίλιο #πορτοκάλι #κάστανο #κάστανα #μέλι

ⓒAll rights reserved 2012 original idea dimitra papadopoulou

2 σχόλια:

  1. Καλά, με το που είδα τη συνταγή την αγάπησα και την έκανα κατευθείαν! τόσο μυρωδάτο φαΐ δε θυμάμαι να έχω ξανακάνει! Άρεσε και στο Θωμά που είναι πάντα δύσκολος!Νομίζω δε θα ξαναβράσω ποτέ φαΐ σε σκέτο νερό....Καμιά ιδέα για το τι να κάνω τη σάλτσα που περίσσεψε? υπερέβαλα λίγο στη δοσολογία ;)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζορτζάκι μου πολύ χαίρομαι και που σου άρεσε η συνταγή, και που την δοκίμασες, και που είχε επιτυχία και που έδωσα μια νέα ιδέα για το βράσιμο των κρεάτων! Σ'ευχαριστώ που την τίμησες! Οι υπερβολές στη δοσολογία μου αρέσουν γιατί έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες ιδέες :) Στην περίπτωση αυτή νομίζω πως θα δοκίμαζα μια από τις παρακάτω επιλογές: 1) θα ετοίμαζα ένα ωραίο ριζότο, θα το έβαζα σε φόρμα για να το σερβίρω με ένα ωραίο σχήμα και θα προσέθετα από επάνω τη σάλτσα (για να το στολίσω επιπλέον, θα έβαζα, αλά Jamie Oliver, λίγο ξύσμα από πορτοκάλι), 2) λόγω της γλυκόξινης γεύσης πιστεύω πως θα συνόδευε πολύ καλά μια ωραία πράσινη σαλάτα, 3) χτυπώντας την σε ένα μπλέντερ θα ετοίμαζα πουρέ κάστανου :) Ελπίζω να σου αρέσει μια από τις τρεις εναλλακτικές :) Καλή επιτυχία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή