Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Μελιτζανοσαλάτα με γλιστρίδα και φέτα-Eggplant salad with purslane and greek feta cheese

 

Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):    (In english see below)


  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • 2 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι (κατά προτίμηση από ρόδι),
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι,


  • 2 γεμάτες χούφτες γλιστρίδα,
  • 2 κυβάκια φέτα ψιλοκομμένη,
  • Λίγη κρέμα βαλσάμικου από εσπεριδοειδή (για την γαρνιτούρα).
Εκτέλεση:
Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ για δέκα λεπτά από την κάθε πλευρά, έως ότου ψηθούν καλά.
Τις κόβουμε προσεκτικά για να μη καούμε, στη συνέχεια αφαιρούμε με ένα κουτάλι την σάρκα τους και την τοποθετούμε σε ένα μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι το ξίδι και την σκελίδα του σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη και χτυπάμε καλά για 1 λεπτό.
Αφαιρούμε την μελιτζανοσαλάτα μας και την τοποθετούμε σε ένα ωραίο μπολ της αρεσκείας μας.
Σειρά έχει να πλύνουμε καλά την γλιστρίδα μας και να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα φύλλα χωρίς να κοπούν.
Κρατάμε και τα κλαδάκια και τα ψιλοκόβουμε.
Τόσο τα φυλλαράκια όσο και τα ψιλοκομμένα κλαδάκια τα προσθέτουμε στη μελιτζανοσαλάτα μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από επάνω την τριμμένη φέτα μας και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!!!

Ιστορία της ιδέας της συνταγής μου:
Για όσους δεν το γνωρίζετε, συμπεριλαμβανόμουν κι εγώ μέχρι πρότινος!!!, η γλιστρίδα είναι ένα φυτό που φυτρώνει (συνήθως παρά τη θέλησή μας) στις γλάστρες με τα όμορφα καλλωπιστικά φυτά μας, στα παρτέρια μας και στις ζαρτινιέρες μας. Εξαπλώνεται απίστευτα πολύ και σε αυτό συμβάλλουν τα αναρίθμητα σποράκια που βγάζει. Και για όσους δεν το ξέρετε είναι βρώσιμη!!! Εξού και η έκφραση, μιλάει πολύ-γλιστρίδα έφαγε;
Έχω λοιπόν στο μπαλκόνι μου στη Θεσσαλονίκη ένα υπέροχο παρτέρι γεμάτο με ανθισμένες πολυανθούσες, τουλίπες, ιβίσκους κλπ.
Να σου ανάμεσα έβγαινε κι αυτή η αγριάδα.
Εγώ την ξερίζωνα, εκείνη εκεί, απτόητη. Προσπαθούσα να την ξεφορτωθώ και ήταν αδύνατο!!!
Ένα σαββατοκύριακο όμως όλα άλλαξαν όταν φιλοξένησα τα ξαδέρφια μου ο Κώστας και η Νανά από τα όμορφα Ιωάννινα.
Ο ξάδερφός μου, τρελός σαλατάνθρωπος και φρουτάνθρωπος, εκεί που καθόταν στο μπαλκόνι, τη βλέπει, κόβει ένα κλαδί και ξαφνικά με μια κίνηση φλουπ, την έφαγε!!!!
Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου!!
Τον ρώτησα, τί κάνεις είναι αγριόχορτο;
Όμως εκείνος μου εξήγησε ότι δεν είναι ένα τυχαίο αγριόχορτο, είναι γλιστρίδα, τρώγεται και μάλιστα είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό μας!!! 
Όπως καταλαβαίνεται φυσικά την δοκίμασα, και μια ελαφρώς ξινή γεύση και μια τραγανή υφή ξεδιπλώθηκε στο στόμα μου!!!
Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να την δοκιμάσω μέσα σε μελιτζανοσαλάτα και πράγματι αυτά τα δυο είδη σαλατών δέσανε πολύ ωραία μεταξύ τους!!!
Τώρα εγώ στη θέση σας θα ρωτούσα, γιατί για την γαρνιτούρα να διαλέξουμε την κρέμα βαλσάμικου από εσπεριδοειδή κι όχι από ρόδι; Κι η απάντησή μου είναι γιατί στην μαγειρική, όπως και στην μόδα, πρέπει να συνδυάζουμε τη ζώνη με την τσάντα, κι εδώ  θέλουμε να τονίσουμε την ελαφρώς ξινή γεύση από το κλαδάκι της γλιστρίδας, κι όχι να τονίσουμε κι άλλο το ξύδι ροδιού... αλλά ξέρετε... κι αυτό γίνεται ;) 

Απολαύστε υπεύθυνα με την όμορφη παρέα... βασικά, απολαύστε!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου_cooky-cook

--------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 people): 

  • 2 large eggplants,
  • 1 clove garlic,
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil,
  • 2 tablespoons vinegar (preferably pomegranate),
  • 2 teaspoons salt,
  • 2 handfuls of portulaca,
  • 2 chopped feta cubes,
  • A little balsamic cream from citrus (for the garnish)
Implementation:
First cook the aubergines on the grill for ten minutes on each side, until well cooked.
Cut them carefully, then remove their flesh with a spoon and place it in a hand mixer.
Add the extra virgin olive oil, salt, vinegar and garlic cloves, cleaned and chopped and beat well for 1 minute.
The next step is to remove our eggplant salad and place it in a nice bowl of our choice.
It is time to wash our purslane well and carefully remove the leaves without cutting them.
We also keep the twigs and chop them finely.
We add both the leaves and the chopped twigs to our eggplant salad.
Then add our grated feta cheese and a little extra virgin olive oil.

Our salad is ready to enjoy !!!

History of my recipe idea:
For those of you who do not know, I was included until recently !!!, purslane is a plant that grows (usually against our will) in pots with our beautiful ornamental plants, in our gardenn and in our flower beds. It spreads incredibly fast and the innumerable seeds that it produces contribute to this. And for those of you who do not know it is edible !!! Hence the greek expression, he speaks a lot-did he ate purslane?
So I have on my balcony in Thessaloniki a wonderful flower bed full of blooming flowers, tulips, hibiscus, etc.
And in between this plant was growing against my will.
I uprooted it several times, i can tell you, this plant is fearless. I was trying to get rid of it and it was impossible !!!
One weekend, however, everything changed when I hosted my cousins Costas and Nana ​​from beautiful Ioannina city.
My cousin, a crazy salad man and fruit man, was sitting on my balcony. At a glimpse of an eye he saw the plant, cuted a branch and suddenly, he ate it !!!!
Can you imagine my surprise ?? !!
I asked him, what are you doing this is a weed???
But he explained to me that it is not a random weed, it is called purslane, it is edible and in fact it is very beneficial for our body !!!
Of course, I tasted it after that, and a slightly sour taste and a crunchy texture unfolded in my mouth !!!
This summer I decided to try it in eggplant salad and indeed these two types of salads tied very well together !!!
Now I in your place would ask, why for the garnish to choose the balsamic cream from citrus and not from pomegranate? And my answer is because in cooking, as in fashion, we have to combine the belt with the bag, and here we want to emphasize the slightly sour taste from the twig, and not to emphasize the pomegranate vinegar much more ... but you know ... you can choose this also ;)

Enjoy responsibly with your beautiful company ... basically, enjoy !!!

2020_dimitra papadopoulou_cooky-cook



Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Τορτίγια Cooky-Cook δροσερή καλοκαιρινή-Cool summer tortilla Cooky-Cook

 Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα)         (In English see below)

(get a .brf file by using the text down below using the braille translator)

  • 2 πίτες τορτίγια,
  • 2 φέτες γκούντα,
  • 2 κουταλιές σούπας μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη,
  • 2 κουταλιές γλυκού σαλάτα ρωσική,
  • 1 κόκκινη ώριμη ντομάτα.


Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά την ντομάτα και την κόβουμε σε κομματάκια.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τις δυο τορτίγιες ανοιχτά δίπλα δίπλα και βάζουμε στην κάθε μια από μια φέτα γκούντα,
έπειτα από μια κουταλιά σούπας μελιτζανοσαλάτα, στην συνέχεια από ένα κουταλάκι γλυκού σαλάτα ρωσική και τέλος από μισή ντομάτα κομμένη σε κομματάκια.
Απομένει να τις τυλίξουμε και να τις απολαύσουμε!

Ιστορία της ιδέας της συνταγής μου:

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, ίσως και σε άλλα μέρη της γης αλλά δεν το γνωρίζω οπότε θα μιλήσω για την χώρα μου, έχει την τιμητική της η μελιτζανοσαλάτα. Στο εμπόριο είναι γνωστή και ως αγιορείτικη, διότι κυκλοφορούν δυο ειδών, μία με μαγιονέζα και μια χωρίς. Εδώ μιλάμε για την μελιτζανοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα, δηλαδή την λεγόμενη αγιορείτικη.
Η μελιτζανοσαλάτα γίνεται αφού ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ τις μελιτζάνες, αφαιρέσουμε στη συνέχεια την εσωτερική σάρκα, αλατίσουμε, προσθέσουμε ξύδι-εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο και προαιρετικά μαϊντανό και κόκκινες πιπεριές.
Πρόκειται για μια μαγική σαλάτα, θρεπτική, νόστιμη, με κάπως καπνιστή γεύση, πολύ ευεργετική για την υγεία, αλλά και ελαφρώς παχυντική οπότε θέλει προσοχή στην ποσότητα.
Όταν έχω τέτοια εξαιρετικά υλικά στη διάθεσή μου, το θεωρώ απίθανο να μη βγω έξω από το σύνηθες και να μη δοκιμάσω κάτι διαφορετικό που να τα περιλαμβάνει! Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που μου έμαθε ο αδερφός μου, είναι εξπερτ στο να κάνει πεντανόστιμα τοστ και τυλιχτά!!!
Ένα βράδυ στο σπίτι της οικογένειας του αδερφού μου , είχαμε τορτίγια μπαρ για βραδινό, τουτέστιν βγάλαν τα παιδιά στο τραπέζι ένα σωρό υλικά από τυριά , αλλαντικά έως και τις σαλάτες που ανέφερα κι ο καθένας θα έκανε την τορτίγια της αρεσκείας του.
Επέλεξα αυτό το συνδυασμό αποκλείοντας τα αλλαντικά για αλλαγή.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ δροσερό και νόστιμο!
Όξινο από την ντομάτα, γλυκό από την ρωσική σαλάτα, καπνιστό από τη μελιτζάνα και με γεμάτο σώμα από το γκούντα! 

Καλό καλοκαίρι και...
Απολαύστε υπεύθυνα ... βασικά , απολαύστε!!!
2020_δήμητρα παπαδοπούλου_cooky-cook

όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

-------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 persons) 

  • 2 tortilla pies,
  • 2 slices of gouda,
  • 2 tablespoons of eggplant (aubergine) salad (Mount Athos type),
  • 2 tablespoons russian salad,
  • 1 red ripe tomato.
Implementation:

First we wash the tomato well and we cut it into small pieces.

Then we place the two tortillas open, side by side and we put in each a slice of gouda,
then a tablespoon of eggplant salad, then a teaspoon of Russian salad and finally half a tomato cut into pieces.

It remains to wrap them and enjoy them!

Story of my recipe idea:

Every summer in Greece, maybe in other parts of the world but I do not know so I will talk about my country, the eggplant salad has its honor. In the market it is also known as Mount Athos type eggplant salad, because there are two types, one with mayonnaise and one without. Here we are talking about the eggplant salad without mayonnaise, that is, the so-called Mount Athos type.
The eggplant salad is made after grilling the aubergines, then remove the inner flesh, add salt, vinegar-extra virgin olive oil, garlic and optionally parsley and red peppers.
This is a magic salad, nutritious, delicious, with a slightly smoky taste, very beneficial for health, but also slightly fattening, so it needs attention to quantity.
When I have such excellent materials at my disposal, I find it unlikely not going out of my way and not trying something different! This a way of thinking that my brother taught me (leaded by example), he is an expert in making delicious toasts and wraps!!!
One night at my brother's family house, we had a tortilla bar for dinner, meaning they've puted on the table a bunch of ingrediants like cheese, cold cuts, the salads I mentioned and everyone would make the tortilla of his preference.
I chose this combination excluding cold cuts for a change.
The result was very cool and delicious!
Sour from the tomato, sweet from the Russian salad, smoked from the eggplant and with a full body from the gouda!

Happy summer and ...

Enjoy responsibly ... basically, enjoy !!!

2020_dimitra papadopoulou_cooky-cook

All rights reserved

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(get a .brf file by using the text and the braille translator)
we will need for two persons   

two tortilla pies  
two slices of gouda  
two tablespoons of eggplant salad mount athos  
two tablespoons of russian salad  
one red ripe tomato 
  
implementation  
  
first we wash the tomato well and we cut it into small pieces  
  
then we place the two tortillas open side by side and we put in each a slice of gouda 
a tablespoon of eggplant salad 
a teaspoon of russian salad and finally half a tomato cut into pieces 
  
it remains to wrap them and enjoy them  
  
story of my recipe idea  
  
every summer in greece 
and maybe in other parts of the world but ;i do not know so ;i will talk about my country 
the eggplant salad has its honor4 in the market it is also known as mount athos type eggplant salad because there are two types 
one with mayonnaise and one without 
here we are talking about the eggplant salad without mayonnaise  
that is the so called mount athos type 
 
the eggplant salad is made after grilling the aubergines 
then remove the inner flesh and add salt 
vinegar 
extra virgin olive oil 
garlic and optionally parsley and red peppers  
 
this is a magic salad1 nutritious1 delicious1 with a slightly smoky taste1 very beneficial for health but also slightly fattening so it needs attention to quantity 
  
when i have such excellent materials at my disposal ;i find it unlikely not going out of my way and not trying something different 
 
this a way of thinking that my brother taught me 
he is an expert in making delicious toasts and wraps 
  
one night at my brother's family house we had a tortilla bar for dinner 
 
meaning they've puted on the table a bunch of ingrediants like cheese1 cold cuts1 the salads ;i mentioned and do on and everyone would make the tortilla of his preference  
;i chose this combination excluding cold cuts for change 
the result was very cool and delicious  
sour from the tomato 
sweet from the russian salad 
smoked from the eggplant and with a full body from the gouda  
  
happy summer and 
enjoy responsibly
basically enjoy

2020
dimitra papadopoulou
cooky-cook
  

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Γεμιστές ασπρόμαυρες μελιτζάνες παπουτσάκια Cooky-Cook - Stuffed black and white aubergines Cooky-Cook

Θα χρειαστούμε (για ένα ταψάκι):     (In English see below) 
  • 3 άσπρες μελιτζάνες,
  • 3 μαύρες μελιτζάνες,
  • 1 κιλό κιμά από στήθος μοσχαρίσιο,
  • 1 ματσάκι μαϊντανό,
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια,
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδου,
  • 2 μεγάλες μακρόστενες ντομάτες μαρτζάνο,
  • 2 κούπες τσαγιού φρέσκια σάλτσα ντομάτας,
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι,
  • 5 πρέζες φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
  • 3 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο .
Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος. 

Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αδειάζουμε το κεντρικό τμήμα από τη σάρκα της κάθε μελιτζάνας και την κρατάμε στην άκρη.
Αφού τελειώσουμε με την προεργασία αυτή, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με εναλλάξ χρωματισμό, μία μαύρη μια άσπρη κ.ο.κ., τις ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο και προχωρούμε με την ετοιμασία της γέμισης.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο έχουμε τοποθετήσει στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά, τις 3 κουταλιές σούπας από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μόλις κάψει λίγο, προσθέτουμε τον κιμά , το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και τον μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.

Όταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα ομοιόμορφα κι έχει αποκτήσει καφετί χρώμα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη σάλτσα ντομάτας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει έως ότου απορροφήσει τα 2/3 της σάλτσας ντομάτας.


Κατεβάζουμε από τη φωτιά, γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις μελιτζάνες μας, ασφαλίζουμε με μια φέτα ντομάτα μαρτζάνο και ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά της ώρας.

Οι γεμιστές ασπρόμαυρες μελιτζάνες μας είναι έτοιμες για να τις απολαύσουμε!!!


Ιστορία της ιδέας της συνταγής μου:

Ήταν πριν δέκα περίπου χρόνια που πρωτοείδα άσπρη μελιτζάνα κι είχα πάθει σοκ, με την καλή έννοια!! Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι υπήρχαν άσπρες μελιτζάνες, δεν είχα δει ποτέ, ήταν σαν αποκάλυψη, μια μελιτζάνα αλμπίνο!!! Πόσο υπέροχο λαχανικό!!!

Τις καλλιεργούσε ο θείος μου στην αυλή του και μας έφερε μια μέρα μια σακούλα από την σοδειά του!!!

Έκτοτε , άρχισαν να βγαίνουν και στο εμπόριο, άρχισαν να τις καλλιεργούν περισσότεροι αγρότες, άρχισαν να εμφανίζονται πιο συστηματικά στα καταστήματα!!! 

Και για όσους δεν το γνωρίζουν, οι γεμιστές μελιτζάνες με κιμά είναι ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων τα καλοκαίρια, τα λεγόμενα και γνωστά σε όλους παπουτσάκια!!! Διότι όλα αυτά τα λαχανικά και υλικά υπάρχουν άφθονα!!!

Εγώ από την άλλη έχω ζήσει πολλά χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ε ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να μην σκεφτώ να μαγειρέψω ένα φαγητό με αυτή την εναλλαγή χρωμάτων με αυτές τις δυο ράτσες μελιτζάνας, έτσι δεν είναι;;;;

Συνοδέψτε με ελληνικό τυρί π.ο.π. φέτα και...

Απολαύστε υπεύθυνα....βασικά, απολαύστε!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου_cooky-cook

όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for a pan): 

  • 3 white aubergines,
  • 3 black aubergines,
  • 1 kg of minced meat from beef breast,
  • 1 bunch of parsley,
  • 2 large red onions,
  • 2 small cloves of garlic,
  • 2 large elongated martzano tomatoes,
  • 2 cups fresh tomato sauce,
  • 1 tablespoon salt,
  • 5 pinches of freshly ground pepper,
  • 3 tablespoons extra virgin olive oil.

Implementation:

First we wash the aubergines well and cut them lengthwise.

Then empty the central part of the flesh of each eggplant with a spoon and keep it aside.

After we finish this preparation, we place them in a pan with alternating color, one black, one white and so on, we bake them for 15 minutes in 160oC in the oven and we proceed with the preparation of the filling.

We wash and finely chop the parsley.

We peel and finely chop the onion and garlic.

Add to a non-stick pan, which we have placed in the eye of the cooker over high heat, the 3 tablespoons of extra virgin olive oil.

Once it burns a little, add the minced meat, onion, garlic, salt and pepper and cook, stirring regularly with a wooden spoon.

When the minced meat changes color evenly and has acquired a brown color, add the parsley and tomato sauce.

Lower the heat to half and let the mixture simmer until it absorbs 2/3 of the tomato sauce.

Remove from the heat, fill the aubergines with a spoon, secure with a slice of tomato martzano and bake at 180oC for 45 minutes.

Our stuffed black and white eggplants are ready to enjoy !!!


Story of my recipe's  idea:

It was about ten years ago that I first saw white eggplant and I was shocked, in a good way !! I could never have imagined that there were white aubergines, I had never seen them, it was like a revelation, an albino eggplant !!! What a magnificent legume!!!

My uncle used to cultivate them in his yard and one day he brought us a bag from his harvest !!!

Since then, more farmers started to cultivate them, they started to appear more systematically in the shops !!!

And for those who do not know, stuffed aubergines with minced meat is a very common and favorite food of the Greeks in the summer, !!! Because all these vegetables and ingredients are plentiful !!! The so-called and well-known paputsakia, meaning little shoes!!!

I, on the other hand, have lived for many years in the city of Thessaloniki, and it was almost inevitable that I would not think of cooking a meal with this alternation of colors with these two eggplant breeds, right ???

Accompany with Greek cheese feta (product of designation of origin) and....

Enjoy responsibly .... basically, enjoy !!!

2020_dimitra papadopoulou_cooky-cook

All rights reserved



Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

"Eκείνοι που σκέφτονται έξω από τις γραμμές δημιουργούν καινοτομία, κι εκείνοι που αποδέχονται την καινοτομία δημιουργούν παράδοση... cooky-cook "

"Those who think outside the box create innovation, and those who accept innovation create tradition...cooky-cook"


2020_cooky-cook_dimitra papadopoulou

Ⓒ All rights reserved

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Σαλάτα ζυμαρικών Cooky-Cook με κοτόπουλο, κινόα, κουρκουμά και παστουρμά-Pasta salad Cooky-Cook with chicken, quinoa, turmeric and pasturma

Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):  (in english see below)
1/2 σακουλάκι ζυμαρικά φιογκάκια
1/2 σακουλάκι τορτελίνι με τυρί
1 κουταλάκι γλυκού κινόα
1 κουταλάκια γλυκού κουρκουμά
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
4 φέτες παστουρμά
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
2 πρέζες από φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ψήνουμε το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (το οποίο έχουμε αλατοπιπερώσει ελαφρώς και αλείψει με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) στο φούρνο  στους 180οC για 25 λεπτά
Σε μάτι που καίει τοποθετούμε κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση το οποίο έχουμε αλατίσει ελαφρά.
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά φιογκάκια και βράζουμε για 6 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 6 λεπτά, προσθέτουμε και τα τορτελίνι και βράζουμε όλα τα ζυμαρικά μαζί για άλλα 6 λεπτά.
Σε μπρίκι με λίγο νερό που βράζει, τοποθετούμε και βράζουμε την κινόα για 8 λεπτά.
Αφαιρούμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα, σουρώνουμε, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος της αρεσκείας μας, προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφαιρούμε την κινόα που έχει βράσει , την προσθέτουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον παστουρμά ψιλοκομμένο σε κομματάκια.
Προσθέτουμε το ψημένο φιλέτο στήθος από κοτόπουλο σε μακρόστενα κομάτια (το ξεψαχνίζουμε κατά μήκος των ινών).
Προσθέτουμε τέλος και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε καλά.
Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε!

Καλή απόλαυση!!!

Ιστορία της ιδέας:
Σήμερα, 15/06/2020, είναι ο ημιτελικός του MasterChef το οποίο παρακολουθούσαμε όλο το χειμώνα. Ο Τζον, που προσωπικά υποστήριζα από την αρχή, έφυγε έχοντας πάρει την τέταρτη θέση και είπε, αν το αγαπάτε μη σταματάτε ποτέ να μαγειρεύετε, κι εγώ αγαπάω να δημιουργώ και να μαγειρεύω και να αφήνω τη φαντασία μου να παίζει ανέμελα με υλικά, χρώματα και αρώματα... κι έτσι έπιασα αμέσως τον υπολογιστή μου για να γράψω αυτή την σαλάτα που δημιούργησα χτες , με τα υλικά που είχα στο ψυγείο και στα ντουλάπια μου (τον παστουρμά τον πρόσθεσα σήμερα στη συνταγή, πιστεύω θα της πηγαίνει πάρα πολύ!), για το πικ νικ που θα πηγαίναμε με την όμορφη παρέα στα στενά του ποταμού Νέστου.Τελικά ο καιρός μας τα χάλασε, αλλά το όμορφο πικνικ όχι, έγινε όμορφο τραπέζι κι όλα πήγαν κατ' ευχήν! Και εις άλλα με υγεία λοιπόν και πολλές τέτοιες αφορμές για δημιουργία!!! Αν αγαπάτε κι εσείς να μαγειρεύετε και να δημιουργείτε, να χαίρεστε και να προσφέρετε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας, συνεχίστε.. και που ξέρετε, μπορεί και να βρεθείτε/ούμε στην τετράδα και πιο ψηλά του MasterChef!!! Σημασία έχει πάντα όμως να βρισκόμαστε στην πρωτιά της καρδιάς μας και των αγαπημένων μας... η ανιψιά μου τα λατρεύει κι αυτή είναι μια πρωτιά που όμοιά της δεν υπάρχει :) !!!


2020_ΔήμητραΠαπαδοπούλου_cooky-cook

2020 Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 persons):

1/2 bag of pasta farfalle

1/2 bag of tortellini with cheese

1 teaspoon quinoa

1 teaspoon sweet turmeric

2 chicken breast fillets

4 slices of pasturma

2 tablespoons extra virgin olive oil

2 teaspoons salt

2 pinches of freshly chopped pepper


Implementation

We bake the chicken breast fillet (which we have lightly seasoned with salt and pepper and spread with extra virgin olive oil) in the oven at 180oC for 25 minutes

In a burning eye, we place a pot of water filled up to the middle, which we have slightly salted.

Once it starts to boil,we add the pasta farfalle and we cook for 6 minutes.

Once 6 minutes have pasted, we add the tortellini and cook all the pasta together for another 6 minutes.

In a kettle with a little boiling water, we place and boil the quinoa for 8 minutes.

We remove the pasta from the pot, strain it, place it in a deep dish of your choice, add the extra virgin olive oil, salt and pepper and mix with a wooden spoon.

We remove the boiled quinoa, add it to the pasta and stir.

We add the slices of pasturma chopped is small pieces.

We add the roasted chicken breast fillet cutted in pieces.

Finally we add the turmeric and we mix well.

Our salad is ready to enjoy!

Enjoy!!!


History of the idea:
Today, 15/06/2020, is the semifinal of Greece's MasterChef which we watched all winter. John, who I personally supported from the beginning, left having taken the fourth place, and as he was living he said deeply touched, "if you love it never stop cooking no matter what or who says differently"... I, i love creating and cooking and letting my imagination play carefree with inthegredients, colors and perfumes ... so I immediately grabbed my computer to write this salad which I created yesterday, with the ingredients I had in the fridge and in my cupboards for a picnic we would go with our beautiful company in river Nestos in Xanthi. This is by the way a magical place, everyone should visit this place! Eventually, the weather spoiled our plans, but not our beautiful pic nic, it became a beautiful indoor table and everything went as planned! This is a simple yet lovely salad and i am very proud of it! 
If you also love to cook and create, if it makes you happy to experiment and to offer to yourself and your loved ones, keep going and be proud... and who knows, you / we may be someday in the top four and higher positions of MasterChef !!! But most of all it is important to be at the forefront of our hearts and our loved ones ... my niece loves my pasta and this is a first that for me values more than anything :) !!!

2020_Dimitra Papadopoulou_cooky-cook


2020 All rights reserved

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Κακάο με αφρόγαλα Cooky-Cook (ζεστό ή κρύο)- Cocoa with foam milk Cooky-Cook (hot or cold)




Θα χρειαστούμε (για δυο μερίδες):  (in english see below)

  • 4 κουταλιές σούπας κακάο,
  • παγάκια,
  • γάλα συμπυκνωμένο,
  • ζάχαρη, ή ζαχαρίνη, ή μέλι, ή στέβια, ή καστανή ζάχαρη, ή οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση:
Χτυπάμε με μιξεράκι το συμπυκνωμένο γάλα μαζί με κρύο νερό και παγάκια για να φτιάξουμε αφρόγαλα.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τις 4 κουταλιές σούπας κακάο και την γλυκαντική ουσία της αρεσκείας μας (2 κουταλιές γλυκού για μέτρια γλυκό ρόφημα, 4 κουταλιές του γλυκού για γλυκό ρόφημα).

Τοποθετούμε το μπρίκι σε μάτι που καίει και ζεσταίνουμε το κακάο έως ότου φουσκώσει η επιφάνειά του και έπειτα βράσει για πολύ λίγο.
Αδειάζουμε το ρόφημα σε δυο μεγάλες κούπες σε περίπτωση που το θέλουμε ζεστό ή σε δυο μεγάλα ποτήρια και προσθέτουμε παγάκια σε περίπτωση που το θέλουμε κρύο.
Τέλος προσθέτουμε από επάνω το αφρόγαλα και γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα.

Το κακάο μας με αφρόγαλα είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!

Απολαύστε υπεύθυνα...βασικά απολαύστε!!!

Ιστορία της ιδέας:
Δεν είναι σοκολάτα, δεν είναι καφές, είναι ένα ρόφημα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το ρόφημα σοκολάτα, λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με το ρόφημα του καφέ, μια εναλλακτική πρόταση, ζεστή για το χειμώνα, δροσερή για το καλοκαίρι την οποία σκέφτηκα στην προσπάθειά μου να αντικαταστήσω έναν καφέ της ημέρας με κάτι εξίσου τονωτικό,. Έχει σχετική πικράδα όπως ο καφές, λιγότερες θερμίδες και ίδιο απολαυστικό αποτέλεσμα με ένα καπουτσίνο! Προσοχή, λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης κακάο και της εκμετάλλευσης ανθρώπων σε χώρες του τρίτου κόσμου, επιδιώκουμε να παίρνουμε κακάο πιστοποιημένο για τις μεθόδους παραγωγής του!!! Δηλαδή, κοιτάμε να υπάρχει κάποιου είδους σήμανση στη συσκευασία για certified cocoa!!!


2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου_cooky-cook
ⓒ όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for two portions):
  • 4 tablespoons cocoa,
  • ice cubes,
  • condensed milk,
  • sugar, or saccharin, or honey, or stevia, or brown sugar, or any sweetener of our choice.
Implementation:

Beat the condensed milk with a mixer together with cold water and ice cubes to make foam milk.

In a large pot add 2 large glass of water, 4 tablespoons of cocoa and the sweetener of your choice (2 tablespoons for a moderately sweet drink, 4 tablespoons for a sweet drink).

Place the kettle on a burning eye and heat the cocoa until its surface swells and then boils for few seconds.

Pour the drink into two large mugs if you want it to be hot, or two glasses and add ice cubes if you want it to be freddo.

Finally add the frothed milk on top and garnish with a little grated chocolate.

Our cocoa with foam milk is ready to enjoy!

Enjoy responsibly... basically enjoy!!!

Idea story:
It's not chocolate, it's not coffee, it's a strong antioxidant drink with fewer calories than chocolate drink, less caffeine than coffee drink, an alternative I thought in my attempt to replace a coffee during the day with something just as tonic, with relative bitterness like coffee, fewer calories and the same enjoyable result as a cappuccino! Attention, due to the reckless consumption of cocoa and the exploitation of people in third world countries, we seek to get cocoa certified for its production methods !!! That is, we look for some kind of label on the packaging for certified cocoa !!!

2020_Dimitra Papadopoulou_cooky-cook
ⓒ all rights reserved


Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ακτινίδιο με πιπερόριζα Cooky-Cook πρόταση για σνακ - Kiwi with ginger Cooky-Cook proposal for a snack

Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):  (In English see below)
4 ακτινίδια
2 μεγάλα κομμάτια από πιπερόριζα.

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα ακτινίδια, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Ξεφλουδίζουμε τα δυο κομμάτια πιπερόριζας, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.

Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί και στη συνέχεια τα μοιράζουμε σε δυο όμορφα σκεύη!

Καταναλώνουμε και γεμίζουμε τον οργανισμό μας με ευεξία!!!

Ιστορία της ιδέας:
Ήταν χτες που διάβαζα ότι όταν τρώμε κάτι καυτερό, αυτό φέρνει κορεσμό στον οργανισμό μας λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει.
Είχα λοιπόν για δεκατιανό ως φρούτο μόνο ακτινίδιο κι είχα και δυο κομμάτια πιπερόριζας που δεν τα είχα καταναλώσει.
Και σκέφτηκα να τα καταναλώσω ταυτόχρονα. Για να επιβεβαιώσω αν όντως φέρνει κορεσμό. Θα ήταν εύκολο να το καταλάβω γιατί τα ακτινίδια από μόνα τους δεν μου φέρνουν κορεσμό , σε αντίθεση πχ με τη μπανάνα. Κι ευτυχώς δηλαδή που τα ανακάτεψα για έναν ακόμη λόγο, γιατί η πιπερόριζα αυτή τη φορά έκαιγε τόσο πολύ που χρειαζόταν το δροσερό ακτινίδιο!
Ε λοιπόν ισχύει, ναι φέρνει κορεσμό! Και επιπλέον ο συνδυασμός είναι άπαιχτος!!!

Ανήκεις σε αυτούς που προσπαθούν να κάνουν διατροφή και η ώρα του φρούτου φαντάζει δύσκολη; Δεν είσαι μόνη/ος, :), ας θωρακιστούμε με tips όπως αυτό, ας ακούμε προσεκτικά τον εαυτό μας και ας αφουγκραζόμαστε με στοργή τις ανάγκες του και με χαμόγελο να προχωράμε μπροστά!

Καλή απόλαυση!!!

2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου


We will need (for 2 people):

4 kiwis

2 large pieces of ginger.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Implementation:

Peel the kiwis, rinse them and cut them into pieces of your choice.

Peel the two pieces of ginger, rinse them and cut them into pieces of your choice.


Μix them all together and then divide them into two beautiful utensils!


Consume and fill the body with wellness !!!

History of the idea:

It was yesterday that I read that when we eat something spicy, it brings satiety to our body due to the capsaicin it contains.

And today i only had kiwi for the afternoon and I also had two pieces of ginger that I hadn't eaten.

And I thought I'd eat them at the same time. To confirm if spicy brings in deed satiety. It would be easy for me to understand because kiwis do not bring me satiety, unlike bananas, for example!

So it's true, yes it brings satiety! And rather than that, the combination is fantastic !!!

Do you belong to those who are trying to follow a diet plan and the fruit time seems difficult? You are not alone, :), let's shield with tips like this, listen carefully to ourselves, listen to his needs with affection and move forward with a smile!

Enjoy!!!



2020_Dimitra Papadopoulou




Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Αλοιφή Cooky-Cook με xτυπητή και μπλε τυρί ή ροκφόρ - Spread Cooky-Cook with greek salad chtypiti (hot feta cheese salad) and blue cheese or roquefort!


Never underestimate a girl who loves blue cheese, roquefort and greek salad chtypiti!!!
<3 <3 <3

greek salad chtypiti is made from greek cheese feta, beat 200 gr feta with 2 tablespoon of extra virgin olive oil and a small teaspoon of dried hot chilli peppers!!!

Cheese spread!!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου
2020_dimitra papadopoulou

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μαυρομάτικα φασόλια Cooky-Cook ψημένα (αντί ξηρών καρπών)-Black eyed peas Cooky-Cook baked (instead of dry nuts)

Θα χρειαστούμε:   (In English see below)

Ένα σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια 500 gr.

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τα φασόλια με τρεχούμενο νερό βρύσης και τα τοποθετούμε σε σκεύος με νερό που βράζει.

Τα βράζουμε για 2 λεπτά, τα σουρώνουμε, πετάμε το νερό και τα τοποθετούμε εκ νέου σε νέο νερό που βράζει.

Τα βράζουμε για 7 - 10 λεπτά έως ότου μαλακώσουν ικανοποιητικά, έχουν διογκωθεί ελαφρώς κι έχει αλλάξει το χρώμα τους προς το σκούρο.

Δεν θέλουμε να βράσουν υπερβολικά πολύ γιατί θα μαυρίσουν αρκετά αλλά και θα διαλύονται.

Επιδιώκουμε όμως να είναι ικανοποιητικά μαλακά.

Τα αφαιρούμε από το νερό που βράζει και τα απλώνουμε σε ένα σκεύος ψησίματος της αρεσκείας μας σε μία στρώση. Κατά προτίμηση σε πυρέξ.

Ψήνουμε στους 160oC στο φούρνο, στο γκριλ, για 7 λεπτά.

Στα μισά περίπου της ώρας αυτής ανακατεύουμε τα φασόλια μας προσεκτικά με ένα κουτάλι, για να μη διαλυθούν, για να εξασφαλίσουμε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα περιμετρικά.

Ψήνουμε για επιπλέον 5 λεπτά και τα αφαιρούμε (ή για επιπλέον 10 λεπτά αν θέλουμε να έχουμε σούπερ crunchy αποτέλεσμα)!

Στο σημείο αυτό αν τα δοκιμάσετε θα παρατηρήσετε ότι κρατάνε υγρασία, μην τα ψήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν πολύ. Όταν κρυώσουν η υγρασία αυτή θα φύγει.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα τοποθετούμε σε ένα βάζο και τα έχουμε έτοιμα σαν σνακ για τα βραδινά τσιμπολογήματα (και όχι μόνο), εναλλακτικά αντί ξηρών καρπών.

Ιστορία της ιδέας:

Είναι Απρίλιος του 2020 και διανύουμε τις τελευταίες μέρες της καραντίνας λόγω του κοροναϊού Covid19.

Πρώτη φορά ζούμε τέτοια κατάσταση κι έχουμε ήδη 2 μήνες που υπακούμε στα μέτρα για να βγούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι υγιείς από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε.

Η εργασία έχει μεταφερθεί στο σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις και δείχνουμε ατομική ευθύνη! 

Δεν μπορούμε να δούμε από κοντά, να αγκαλιάσουμε ή να φιλήσουμε τους ανθρώπους μας!

Σε κάποιες πόλεις όπως στην Ξάνθη όπου βρίσκομαι στην παρούσα φάση, επί ένα μήνα υπάρχει επιπλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 8:00 το πρωί, αλλά και απαγόρευση εξόδου για λόγους άσκησης!

Στο ίντερνετ υπάρχει πληθώρα από δωρεάν σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, παρουσιάσεις, μουσικές, ο,τι ψάχνει ο καθένας παρέχεται δωρεάν. Θέλω να τα παρακολουθήσω όλα! Οι καθιστικές ώρες μπροστά στις οθόνες αυξάνονται κατακόρυφα!!!

Και φυσικά οι περισσότεροι που μπαινοβγαίνουμε στα κοινωνικά δίκτυα έχουμε ρίξει πολύ γέλιο με τις χιουμοριστικές εικόνες που δείχνουν ότι θα παχύνουμε τόσο πολύ μετά την καραντίνα που δεν θα μπορούμε να βγούμε από την  πόρτα ή να σκύψουμε να δέσουμε τα κορδόνια μας ή να μπούμε στη θάλασσα γιατί θα πρέπει να ρολάρουμε!!!

Λες η ζυγαριά κάτι τέτοιο να άρχιζε να δείχνει;;;!!!!!!

Η υγεία λοιπόν πάνω απ'όλα και με όλους τους τρόπους, κι επειδή εμένα τέτοιες καταστάσεις με οδηγούν σε μηχανικό μασούλημα για εκτόνωση (κι όχι λόγω πείνας), έψαχνα να βρω κάτι υγιεινό για το βράδυ!!!

Και τότε θυμήθηκα ότι μου αρέσει πολύ να τρώω βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια. Κι όμως ναι , μου αρέσουν πολύ, έτσι, σαν σνακ! Βράζουν γρήγορα, έχουν ουδέτερη σχετικά γεύση, είναι πολύ ωφέλιμα, και με ξύδι από ρόδι είναι καταπληκτικά! Κατά την δική μου πάντα άποψη :) 

Και τότε σκέφτηκα... αφού συνήθως επιζητούμε κάτι που να είναι κατά βάση crunchy, όταν έρχεται η ώρα για σνακ, αν τα ψήσω αυτά τα βρασμένα μαυρομάτικα, σκέτα όπως είναι, ούτε αλάτι ούτε τίποτα...δεν θα γίνουν κάτι σαν τους ξηρούς καρπούς; 

Ναι αλλά, πριν το κάνω όλο αυτό, δεν κοιτάω και πόσες θερμίδες έχουν μήπως και είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα και είναι χειρότερο να τα καταναλώνουμε αντί ξηρών καρπών..; 

Ε λοιπόν η αναζήτηση με οδήγησε στα εξής αποτελέσματα, 100 γρ στραγάλια έχουν περίπου 600 και πλέον θερμίδες, ενώ 100 γρ μαυρομάτικα έχουν μόλις 170 θερμίδες περίπου. Όλοι οι ξηροί καρποί στα 100 γρ έδιναν πάνω κάτω τις θερμίδες που έδιναν και τα στραγάλια... 170 θερμίδες αντί για 600; Εξαιρετικό έτσι δεν είναι; Σίγουρα λοιπόν άξιζε τον κόπο να δοκιμάσω!

Το δοκίμασα και πέτυχε, ένα crunchy σνακ, που σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι τρως κάτι σαν ψημένο ξηρό καρπό, με πολύ λιγότερες θερμίδες!!!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστούμε τελείως τροφές αλλά όλες να καταναλώνονται με μέτρο! Για να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει η καθεμία τροφή!   

Μετά το ψήσιμο και πριν την κατανάλωση, δοκιμάστε ένα δυο για να δείτε πόσο σκληρά ή μαλακά σας βγήκαν, τεστ για να προσέξουμε τα δοντάκια μας, δεν είναι όλα το ίδιο βραστερά ως γνωστόν :) 

Καλή απόλαυση και καλή Υγεία σε όλους, να βγούμε όλοι δυνατοί από αυτή την κατάσταση!!!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου

------------------------------------------------------------------------------------------------
We will need:

A bag of black-eyed beans 500 gr.

Implementation:
Rinse the beans with running tap water and place them in a pot of boiling water.
Boil them for 2 minutes, strain them, discard the water and put them back in new boiling water.
Boil them for at least 7-10 minutes and try some to check if they are soft enough when you bite them.
Boil them for 7 - 10 minutes until they soften and their color has changed to darker.
We don't want them to boil too much because they will turn black and dissolve.

But we seek to make the beans soft enough

Remove beans from the boiling water and spread them on a baking sheet in one layer. Preferably in pyrex.

Bake at 160oC in the oven, on the grill, for 7 minutes.

Ιn the middle of this 7 Minutes we mix them carefully with a spoon to ensure that beans will bebaked evenly.

Bake for another 5 minutes (or 10 more minutes for extra crunchy result) and remove!

At this point, if you try them, you will notice that they retain moisture, do not overcook them because they will harden a lot. When cold, this moisture will go away.
Let the baked beans cool.
Place them in a jar and have them ready to consume as an evening snack (and not only), alternatively instead of nuts.

History of the idea:
It is April 2020 and we are going through the last days of quarantine due to the corona Covid19. I am writing from Greece.

This is the first time we are experiencing such a situation, we respect with great responsability the measures,it's been already 2 months now, so that as many people as possible come out of this situation healthy.

We can't see up close, hug or kiss our people!

The work has been transferred to the house, we keep our distance and show individual responsibility!
In some cities such as Xanthi where I am currently, for a month there is an additional traffic ban from 20:00 in the evening until 8:00 in the morning, but also an exit ban for exercise reasons!

There is a plethora of free seminars, tutorials, presentations, music on the internet, everything you are looking for is provided free of charge. I want to watch it all! The sitting hours in front of the screens are increasing sharply !!!

Lack of nececery excersise.. gaining weight at the gates!

This is a health issue also!

We want to take care of our self and health in all ways!

I personally in such situations, mechanical start to chew to relieve tension (and not due to hunger), so I was looking to find something healthy for a night snack, in front of the tv mostly!!!

And then I remembered that I really like eating boiled black-eyed beans. Yes, I really like it, like a snack! They boil quickly, they have a relatively neutral taste, they are very beneficial, and with pomegranate vinegar are amazing! In my opinion always :)

And then I thought ... since we usually look for something that is basically crunchy, when it's time for a snack, if I bake these boiled black-eyed beans, no salt adding or anything else... won't the sensation will be similar like eating dry nuts?

Yes, but before all this, I thought that it would be wise to check how many calories they have!

So the search led me to the following results, 100 gr of straws have about 600 and more calories, while 100 gr of black eyed beans have only about 170 calories. So it was definitely worth trying!

I tried it and it succeeded, a crunchy snack, which gives you the illusion that you are eating something like baked nuts, with much fewer calories !!!

At this point I would like to emphasize that in no case should we completely replace food but all should be consumed in moderation! To enjoy all the benefits that each food offers!

At this point I would like to emphasize that in no case should we replace the consuption of nuts, we don't want to replace any food from our diet, especially such beneficial ones. All food should be consume in moderation, so that we can enjoy all the benefits that each one offers!

After baking and before eating, try a couple to see how hard or soft they came out, in order to take care of our teeth :)

Enjoy this snack, Wishes for strength and patience to all, Love to all, and let's hope that everybody will come out strong and healthy from this situation !!!!!!

2020_dimitra_papadopoulou


Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πατάτες βραστές Cooky-Cook με αυγά στο φούρνο-Boiled potatoes Cooky-Cook with eggs in the oven!!!

cooky-cook
Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):  (In english see below)

2 μεγάλες πατάτες,
4 αβγά,
1 κοφτή κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ,
2 κουταλιές σούπας ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τις 2 πατάτες μαζί με τη φλούδα, τις οποίες πρώτα έχουμε ξεπλύνει με άφθονο νερό. Αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Αφαιρούμε και όταν κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Σε ένα βαθύ σκεύος σπάμε τα 4 αβγά, προσθέτουμε τη μια κουταλιά σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα έως ότου δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα πυρέξ προσθέτουμε την δεύτερη κουταλιά σούπας από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε τα κομμάτια από τις βρασμένες πατάτες μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα από τα αβγά μας ώστε να τις καλύψει όλες.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 120oC για 30 λεπτά.
Οι βρασμένες πατάτες μας με αβγά στο φούρνο είναι έτοιμες για να τις απολαύσουμε και φυσικά μπορούμε να τις απογειώσουμε με τη συνοδεία φέτας!!!

Ιστορία της ιδέας:
Οι πατάτες με τα αβγά, είναι το δεύτερο πιο αγαπημένο μου φαγητό!!! Πρόκειται για ένα φαγητό το οποίο μέσα στην απλότητά του, κρύβει, κατά τη γνώμη μου πάντα, μια μοναδική σύνθεση με αποτέλεσμα μια εκπληκτική γεύση!!! Αυτό δεν είναι η μαγειρική άλλωστε; Μια τέχνη;

Το θέμα της πατάτας τώρα με έχει απασχολήσει πολύ. Ως προς τα οφέλη της εννοώ. Διότι από τη μια γνωρίζουμε ότι οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται, ότι παχαίνουν κι ότι κάνουν κακό στην υγεία, και από την άλλη διαβάζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ωφέλιμη τροφή! Για κάποιους, υπερτροφή!!

Συνεπώς πού βρίσκεται η αλήθεια..; Μα στον τρόπο μαγειρέματος φυσικά, πού αλλού!!!

Ενώ μια βραστή πατάτα 100gr περιέχει 85 θερμίδες, η ίδια πατάτα αν τηγανιστεί θα έχει σχεδόν τετραπλάσιες θερμίδες, δηλαδή 320!!! Η διαφορά είναι τεράστια!!!

Είναι όντως μια ωφέλιμη τροφή καθώς αποτελεί πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β με κυρίαρχες τις Β6 και το φυλλικό οξύ. Οι οποίες όμως για να μη χαθεί μεγάλη ποσότητά τους κατά το μαγείρεμα, πρέπει η πατάτα να βράζεται ή να ψήνεται με τη φλούδα της και με το απολύτως απαραίτητο νερό κι όχι μεγαλύτερη ποσότητα ώστε οι απώλειες να είναι το δυνατόν οι μικρότερες.

Επίσης ενδείκνυται να ψήνονται σε θερμοκρασίες έως 120oC και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η βραστή πατάτα προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες.

Αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως είναι το αβγό, το γάλα και η φέτα, μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Η πατάτα αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή κι έχει θέση σε μια σωστή διατροφή.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει...

Η συνταγή αυτή αποτελεί μια πρόταση που μέσα στην απλότητά της κρύβει τεράστια διατροφικά οφέλη, βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αίσθημα κορεσμού (δηλαδή θα αργήσουμε να πεινάσουμε), αντιοξειδωτικά, σχετικά χαμηλές θερμίδες (περίπου 355 ανά μερίδα, 430 μαζί με φέτα) , ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, γεύση!!!

Απολαύστε υπεύθυνα... βασικά... απολαύστε.... :)

2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου

-----------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 people):

2 large potatoes,

4 eggs,

1 tbsp evaporated milk,

2 tablespoons greek extra virgin olive oil,

2 teaspoons of salt.


Implementation:

To the boiling salted water, we add the 2 potatoes along with the peel, which we first rinsed with plenty of water. Allow to boil for ten minutes. Remove and when cooled slightly, peel and cut into pieces of youe choice.

In a deep dish break 4 eggs, add one tablespoon extra virgin olive oil and salt and beat well with the wire until a homogeneous mixture is formed.

In a pyrex, add the second tablespoon of extra virgin olive oil and spread all over the surface.

Add the pieces of the boiled potatoes and then pour in the egg mixture to cover them all.

Bake in the oven at 120oC for 30 minutes.

Our boiled potatoes with eggs in the oven are ready to be enjoyed and of course we can make it even better with the accompaniment of feta cheese!!!

History of the idea:

It came to me a couple of days before.

Because egg with potatoes is my second favorite food !!! It is a food that in its simplicity conceals, in my opinion always, a unique composition resulting in an amazing taste !!! Isn't this the culinary after all? An art?

But because this is my second favoy]urite food, the potato issue has been a big concern for me. As to its benefits I mean. Because on the one hand we know that potatoes should be avoided, that their consumption can lead to weight gain and that they are bad  for our health, and on the other we read that this is a very useful food! For some, a super food !!

So where is the truth ..? But of course in the way of cooking, where else !!!

For example, while a 100gr boiled potato contains 85 calories, the same potato if fried will have almost four times as many calories, 320 calories! The difference is huge !!!

It is actually a beneficial food as it is a source of Vitamin C and B complex vitamins with B6 and folic acid predominating. However, in order not to lose a large amount during cooking, the potato should be boiled or roasted with its peel and the amount of water should be the absolutely necessary so that losses are as small as possible.

It is also advisable to cook them at temperatures of up to 120 ° C and for a longer period of time.

Boiled potatoes cause an increased feeling of satiety than other carbohydrates.

Properly combined with high-protein foods such as egg, milk and feta, it can yield high-value protein.

Potato is a nutrient-rich food and has a place in a proper diet.

The list goes on ...

This recipe is a suggestion that in its simplicity hides enormous nutritional benefits, vitamins, high-value proteins, a sense of satiety, relatively low calorie content (about 355 per serving, 430 with 30gr of feta cheese) low saturated fat, great taste !!!

Enjoy responsibly ... basically ... enjoy .... :)


2020_Dimitra Papadopoulou