Υλικά (In English see below)
Θα χρειαστούμε:
- 1 φάκελο πουρέ πατάτας,
- 400 ml νερό,
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα συμπυκνωμένο,
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι,
- 4 φέτες γκούντα ψιλοκομμένες σε μικρά καρέ,
- 4-6 σταγόνες λάδι μαύρης ή λευκής τρούφας.
- 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι,
- 1 αβγό,
- 1/2 φάκελο τριμμένη φρυγανιά.
Εκτέλεση:
Μέσα σε μια κατσαρόλα αναμιγνύουμε το νερό με το αλάτι και το γάλα και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί για 2 λεπτά περίπου στους 160οC. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και αδειάζουμε το περιεχόμενου του φακέλου πουρέ. Έπειτα προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο γκούντα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναμιγνύουμε με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε τις 4 σταγόνες λαδιού μαύρης ή λευκής τρούφας.
Στη συνέχεια πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλίτσες και τις πανάρουμε περνώντας τες πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από το χτυπημένο αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ στους 180οC σε λαδόκολλα έως ότου ροδίσουν. Η εναλλακτικά τις τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι.
Είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε σε συνοδεία με το γεύμα της επιλογής μας!
Ιστορία της ιδέας της συνταγής μου:
Το λάδι τρούφας και γενικά η τρούφα είναι ένα προϊόν που απογειώνει τον ουρανίσκο! Γνωρίζω ότι δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους αυτό αλλά όσοι είναι λάτρεις των μανιταριών , σίγουρα καταλαβαίνουν!!!
Θυμάμαι κάποτε υπήρχε στην Ξάνθη, στην πόλη δηλαδή όπου μεγάλωσα αφότου γυρίσαμε με την οικογένειά μου από τη Γαλλία και όπου βρίσκεται το πατρικό μας σπίτι, ένα πολύ ωραίο εστιατόριο με ιδιαίτερο όνομα στην Παλιά Πόλη. Στο σημείο εκείνο δηλαδή όπου χτυπάει η καρδιά της ιστορικής πόλης και όπου βρίσκονται όλα τα παλιά διατηρητέα αρχοντικά και σπίτια.
Στο εστιατόριο αυτό παρήγγειλα μια φορά φιλέτο από μοσχάρι με τρούφα. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι είχα τη γεύση της τρούφας στον ουρανίσκο μου για μια εβδομάδα περίπου.
Το γεγονός αυτό συνέβη πριν από 10 περίπου χρόνια αλλά τη γεύση αυτή την έχω ακόμη ως ανάμνηση!!! Η μήπως ήταν τα συναισθήματα ευφορίας που μου προκάλεσε που με κάνουν ακόμη να το θυμάμαι; Δεν γνωρίζω για να πω την αλήθεια!!
Μία μέρα, περπατώντας στην αγορά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα περνώντας έξω από ένα πολύ κεντρικό κατάστημα με προϊόντα ντελικατέσεν* , είδα στη βιτρίνα να πουλάνε λάδι τρούφας! Και μπαμ, μου ήρθε η ιδέα!
Η ελληνική και παγκόσμια αγορά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα από λάδια μαύρης και λευκής τρούφας, σε διάφορες συσκευασίες και τιμές* . Τα προϊόντα αυτά μπορούν να απογειώσουν τα πιάτα μας.
Οι κροκέτες από την άλλη είναι ένα σνακ τόσο ωραίο και προσφιλές εδώ στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι τις αγαπάμε πολύ, ποιος πάει έξω για φαγητό και δεν παραγγέλνει κροκέτες; 🙂 Σκέφτηκα πως η προσθήκη λαδιού τρούφας μπορεί να τις απογειώσει, και ως συνοδευτικό να μετατρέψουν οποιοδήποτε πιάτο σε μια γκουρμέ εμπειρία ακριβού εστιατορίου!!!
Απολαύστε υπεύθυνα… βασικά, απολαύστε!
2020_δήμητρα παπαδοπούλου_cooky-cook
Potato croquettes with truffle oil
Ingredients
We will need:
- 1 sachet of mashed potatoes,
- 500 ml of water,
- 1/2 cup condensed milk tea,
- 1 tablespoon butter,
- 1 teaspoon salt,
- 4 slices of gouda cut in small pieces,
- 4-6 drops of black or white truffle oil,
- 1 cup of tea flour,
- 1 egg,
- 1/2 envelope of breadcrumbs.
Implementation:
Potato croquettes with truffle oil are ready to enjoy them!
Story of my recipe idea:
Truffle oil and truffle in general is a product that lifts the palate! I know this does not happen to all people but those who love mushrooms, definitely understand !!!
I remember once there was in Xanthi, the city where I grew up after my family and I returned from France to Greece and where our paternal home is, a very nice restaurant with a special name in the Old Town. The old town is where the heart of the historic city beats and where are all the old preservable mansions and houses.
At this restaurant I once ordered beef fillet with truffle. I can say with confidence that I had the taste of truffle on my palate for about a week.
This event happened about 10 years ago but I still have this taste as a memory !! Or was it the feelings of euphoria that caused me to still remember it? I do not know to tell the truth !!
One day, i was walking in the market of Thessaloniki and specifically i was passing outside a well known store with delicatessen products *, and I saw in the shop window selling truffle oil! And bam, I got the idea!
The Greek and world market offer a wide range of black and white truffle oils, in various packages and prices *.
Croquettes on the other hand are such a nice and popular snack here in Greece. It is a fact that we love them very much, who goes out to eat and does not order croquettes? 🙂 I thought that the addition of truffle oil can lift them to another level, and as an accompaniment to turn any dish into a gourmet experience of an expensive restaurant !!!
Enjoy responsibly … basically, enjoy !!!
2020_dimitra papadopoulou_cooky-cook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου