Θα χρειαστούμε:
4 πράσα.
1 μεγάλη σελινόριζα.
1 μέτρια μεγάλο κρεμμύδι.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Ελαιόλαδο.
Κόκκινη σάλτσα συμπυκνωμένη.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίζουμε την σελινόριζα ολόκληρη, με τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές έως ότου να είναι πλέον καθαρή. Αφαιρούμε τα φύλλα και τα ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε τη ρίζα γύρω γύρω και την κόβουμε σε κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε διαφορετικό σκεύος.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Είμαστε έτοιμοι για να μαγειρέψουμε.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο (μια κουταλιά για κάθε μερίδα φαγητού, στην συγκεκριμένη περίπτωση 4 κουταλιές).
Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το πράσο και ανακατεύουμε. Αυτό θα βγάλει τα υγρά του και θα το αφήσουμε λίγη ώρα ακόμη να αχνιστεί και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της σελινόριζας και τα ψιλοκομμένα φύλλα της. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα (2-3 κουταλιές της σούπας κοφτές) και πολύ νερό.
Ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.
Όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό κι έχουν δέσει τα υλικά, είναι έτοιμο.
Καλή όρεξη!
Ιστορία της ιδέας:
Υπάρχει ένα φαγητό γνωστό ως πρασοσέλινο ή όταν συνοδεύεται από κρέας ως χοιρινό πρασοσέλινο. Δεν το ήξερα καν μέχρι πριν λίγα χρόνια, το έμαθα από μια φίλη μου που στην οικογένειά της το μαγειρεύουν πολύ. Είχα καιρό να ακούσω για μια καινούργια συνταγή, είχα βαρεθεί όλο τα ίδια και τα ίδια λαδερά κι έδειξα μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθω πώς γίνεται... μέχρι που άκουσα ότι έχει αυγολέμονο.... μια ανατριχίλα διαπέρασε την σπονδυλική μου στήλη καθώς θυμήθηκα το φρικασέ που με κυνηγούσε η μαμά μου να φάω όταν ήμουν παιδί, η μυρωδιά, η γεύση.. άπαπαπα σκέφτηκα! Αλλά, το πράσο και το σέλινο παντρεμένα εξακολουθούσαν να μου κινούν το ενδιαφέρον... κι έτσι αποφάσισα να το μαγειρέψω με κόκκινη σάλτσα, στο κάτω κάτω τι είχα να χάσω; Κι έτσι προέκυψε αυτή η συνταγή η οποία πάντα με εκπλήσσει με την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση που προσδίδει το σέλινο και την ισορροπία που φέρνει το πράσο! Ελπίζω να σας αρέσει!
Δήμητρα Παπαδοπούλου
4 πράσα.
1 μεγάλη σελινόριζα.
1 μέτρια μεγάλο κρεμμύδι.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Ελαιόλαδο.
Κόκκινη σάλτσα συμπυκνωμένη.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίζουμε την σελινόριζα ολόκληρη, με τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές έως ότου να είναι πλέον καθαρή. Αφαιρούμε τα φύλλα και τα ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε τη ρίζα γύρω γύρω και την κόβουμε σε κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε διαφορετικό σκεύος.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Είμαστε έτοιμοι για να μαγειρέψουμε.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο (μια κουταλιά για κάθε μερίδα φαγητού, στην συγκεκριμένη περίπτωση 4 κουταλιές).
Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το πράσο και ανακατεύουμε. Αυτό θα βγάλει τα υγρά του και θα το αφήσουμε λίγη ώρα ακόμη να αχνιστεί και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της σελινόριζας και τα ψιλοκομμένα φύλλα της. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα (2-3 κουταλιές της σούπας κοφτές) και πολύ νερό.
Ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.
Όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό κι έχουν δέσει τα υλικά, είναι έτοιμο.
Καλή όρεξη!
Ιστορία της ιδέας:
Υπάρχει ένα φαγητό γνωστό ως πρασοσέλινο ή όταν συνοδεύεται από κρέας ως χοιρινό πρασοσέλινο. Δεν το ήξερα καν μέχρι πριν λίγα χρόνια, το έμαθα από μια φίλη μου που στην οικογένειά της το μαγειρεύουν πολύ. Είχα καιρό να ακούσω για μια καινούργια συνταγή, είχα βαρεθεί όλο τα ίδια και τα ίδια λαδερά κι έδειξα μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθω πώς γίνεται... μέχρι που άκουσα ότι έχει αυγολέμονο.... μια ανατριχίλα διαπέρασε την σπονδυλική μου στήλη καθώς θυμήθηκα το φρικασέ που με κυνηγούσε η μαμά μου να φάω όταν ήμουν παιδί, η μυρωδιά, η γεύση.. άπαπαπα σκέφτηκα! Αλλά, το πράσο και το σέλινο παντρεμένα εξακολουθούσαν να μου κινούν το ενδιαφέρον... κι έτσι αποφάσισα να το μαγειρέψω με κόκκινη σάλτσα, στο κάτω κάτω τι είχα να χάσω; Κι έτσι προέκυψε αυτή η συνταγή η οποία πάντα με εκπλήσσει με την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση που προσδίδει το σέλινο και την ισορροπία που φέρνει το πράσο! Ελπίζω να σας αρέσει!
Δήμητρα Παπαδοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου