Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Σαλάτα τόνου Cooky-Cook με μαυρομάτικα φασόλια, πράσινα και χρωματιστά φυλλώδη και ξύδι από ρόδι-Tuna fish salad Cooky-Cook with black beans, green and colored leafy and pomegranate vinegar

               
(In English see below)
(To transform the recipie in Braille and print it in a suitable printer for your loved ones, select text and link down below)

Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα):

  • 1 κονσέρβα τόνου σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 κούπες τσαγιού βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια,
  • 1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο ραντίτσιο,
  • 1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο iceberg,
  • 1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο βελγικό αντίδι,
  • 1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένη γαλλική σαλάτα,
  • 1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο λάχανο και καρότο,
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
  • 4 πρέζες φρεσκοκομμένου πιπεριού και τέλος
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι ροδιού.

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου.
Τα αφαιρούμε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος της αρεσκείας μας, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με πολλή αγάπη!!! Πρόκειται να γευτούμε μια εξαιρετικά θρεπτική σαλάτα με υπέροχες γευστικές νότες η οποία είναι έτοιμη!!!  Καλή όρεξη!!!

Ιστορία της ιδέας:
Τα μαυρομάτικα φασόλια, έχουν το εξαιρετικό προσόν να βράζουν πολύ εύκολα χωρίς να χρειάζεται ούτε να τα φουσκώσουμε από το προηγούμενο βράδυ αλλά ούτε και να κάνουμε χρήση χύτρας ταχύτητας! Είναι πάρα πολύ συνεργάσιμα όσπρια και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε, ειδικά αν ζούμε, ενίοτε και για διάφορους λόγους, σε ελαφρώς γρήγορους ρυθμούς!! Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι φίλοι μας και αξίζει να τα βάλουμε όλοι στην καρδιά μας!!
Οι σαλάτες που πρόσθεσα, πωλούνται όλες τόσο στα μεγάλα καταστήματα αλλά πλέον και στα περισσότερα οπωροπωλεία. Αλλά και μπορούμε να τις βρούμε έτοιμες πλυμένες, ψιλοκομμένες και συσκευασμένες!
Όλες μαζί σε συνδυασμό, προσδίδουν ένα όμορφο χρωματικό αλλά και γευστικό, δροσερό αποτέλεσμα!
Ο τόνος, δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, όλοι γνωρίζουν την εξαιρετική αξία του και στη σαλάτα αυτή κατέχει την πρωταγωνιστική θέση!!
Το ξύδι από ρόδι μου το σύστησε ο Ντίνος , οργανωτής της ομάδας μας πεζοπορίας στην Ξάνθη, είναι μια υπέροχη και πολύ ιδιαίτερη επιλογή!!

Μια μερίδα από την σαλάτα αυτή καλύπτει περίπου, το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες!

2020_δήμητρα παπαδοπούλου

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 people):
  • 1 can of tuna in extra virgin olive oil,
  • 2 cup of tea boiled black beans,
  • 1 cup of finely chopped radicchio,
  • 1 cup of chopped iceberg,
  • 1 cup of finely chopped Belgian endive,
  • 1 cup of finely chopped French salad,
  • 1 cup chopped cabbage and carrot,
  • 1 teaspoon salt,
  • 4 pinches of freshly cut pepper and finally
  • 2 tablespoons pomegranate vinegar.

Implementation:

Rinse the beans and boil for about half an hour.
Remove from the water with a colander and drain well.
Put them in a deep dish of your choice, add all the ingredients and mix with great love !!! 
We are about to taste an extremely nutritious salad with delicious tasty notes !!!
Good appetite!!!

History of the idea:

Black beans have the excellent ability to boil very easily without having to inflate them from the previous night or use a pressure cooker! They are very cooperative legumes and this is something we need, especially if we live, sometimes for a variety of reasons, at a slightly fast pace !! Black beans are our friends and it's worth putting them in our hearts !!!

The salads I added are all sold in major stores but also in most fruit and vegetable shops.
But we can also find them ready, washed, chopped and packed!

Together they give a beautiful colorfull and a tasty effect!!

Tuna, does not need any special recommendations, everyone knows its great value and in this salad  it has the leading role!!

Pomegranate vinegar was recommended to me by our hiking group organizer and i bought it with eyes closed! Excellent choice!!!

A portion of this salad covers about 45% of our daily fiber needs, 58% folic acid and 31% protein!!!

2020_dimitra papadopoulou

--------------------------------------------------------------------------------------------
Text of the recipie to transform in Braille Czech1-English (UK)1 - English (US)1 - French Grade1

and Unified Braille Code 1 via https://www.brailletranslator.org/  download it in .brf ASCII file and be able to print it in a suitable printer:

we will need for two people 
 
one can of tuna in extra virgin olive oil 
two cups of tea boiled black beans 
one cup of finely chopped radicchio 
one cup of chopped iceberg 
one cup of finely chopped belgian endive 
one mug of finely chopped ,french salad 
one cup of chopped cabbage and carrot 
one teaspoon salt 
four pinches of freshly cut pepper  
and finally 
two tablespoons pomegranate vinegar 

implementation 
rinse the beans and boil for about half an hour 
remove from the water with a colander and drain well 
put them in a deep dish of your choice 
add all the ingredients and mix with great love 
we are about to taste an extremely nutritious salad with delicious tasty notes 
good appetite 

history of the idea 
black beans have the excellent ability to boil very easily without having to inflate them from the previous night or use a pressure cooker 
they are very cooperative legumes and this is something we need 
especially if we live at a slightly fast pace black beans are our friends and it's worth putting them in our hearts 
the salads i added are all sold in major stores but also in most fruit and vegetable shops 
but we can also find them ready washed chopped and packed 
together they give a very tasty effect 

tuna does not need any special recommendations 
everyone knows its great value and in this salad  it has the leading role 
pomegranate vinegar was recommended to me by our hiking group organizer in xanthi greece and i bought it with eyes closed 
excellent choice 

a portion of this salad covers about forty five percent of our daily fiber needs 
fifty eight percent folic acid 
and thirty one percent protein 

cooky cook 
2020 dimitra papadopulu














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου