Θα χρειαστούμε (για 2 άτομα): (In english see below)
2 μεγάλες πατάτες,
4 αβγά,
1 κοφτή κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ,
2 κουταλιές σούπας ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού αλάτι.
Εκτέλεση:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τις 2 πατάτες μαζί με τη φλούδα, τις οποίες πρώτα έχουμε ξεπλύνει με άφθονο νερό. Αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Αφαιρούμε και όταν κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Σε ένα βαθύ σκεύος σπάμε τα 4 αβγά, προσθέτουμε τη μια κουταλιά σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα έως ότου δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα πυρέξ προσθέτουμε την δεύτερη κουταλιά σούπας από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε τα κομμάτια από τις βρασμένες πατάτες μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα από τα αβγά μας ώστε να τις καλύψει όλες.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 120oC για 30 λεπτά.
Οι βρασμένες πατάτες μας με αβγά στο φούρνο είναι έτοιμες για να τις απολαύσουμε και φυσικά μπορούμε να τις απογειώσουμε με τη συνοδεία φέτας!!!
Ιστορία της ιδέας:
Οι πατάτες με τα αβγά, είναι το δεύτερο πιο αγαπημένο μου φαγητό!!! Πρόκειται για ένα φαγητό το οποίο μέσα στην απλότητά του, κρύβει, κατά τη γνώμη μου πάντα, μια μοναδική σύνθεση με αποτέλεσμα μια εκπληκτική γεύση!!! Αυτό δεν είναι η μαγειρική άλλωστε; Μια τέχνη;
Το θέμα της πατάτας τώρα με έχει απασχολήσει πολύ. Ως προς τα οφέλη της εννοώ. Διότι από τη μια γνωρίζουμε ότι οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται, ότι παχαίνουν κι ότι κάνουν κακό στην υγεία, και από την άλλη διαβάζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ωφέλιμη τροφή! Για κάποιους, υπερτροφή!!
Συνεπώς πού βρίσκεται η αλήθεια..; Μα στον τρόπο μαγειρέματος φυσικά, πού αλλού!!!
Ενώ μια βραστή πατάτα 100gr περιέχει 85 θερμίδες, η ίδια πατάτα αν τηγανιστεί θα έχει σχεδόν τετραπλάσιες θερμίδες, δηλαδή 320!!! Η διαφορά είναι τεράστια!!!
Είναι όντως μια ωφέλιμη τροφή καθώς αποτελεί πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β με κυρίαρχες τις Β6 και το φυλλικό οξύ. Οι οποίες όμως για να μη χαθεί μεγάλη ποσότητά τους κατά το μαγείρεμα, πρέπει η πατάτα να βράζεται ή να ψήνεται με τη φλούδα της και με το απολύτως απαραίτητο νερό κι όχι μεγαλύτερη ποσότητα ώστε οι απώλειες να είναι το δυνατόν οι μικρότερες.
Επίσης ενδείκνυται να ψήνονται σε θερμοκρασίες έως 120oC και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η βραστή πατάτα προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες.
Αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως είναι το αβγό, το γάλα και η φέτα, μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Η πατάτα αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή κι έχει θέση σε μια σωστή διατροφή.
Ο κατάλογος δεν τελειώνει...
Η συνταγή αυτή αποτελεί μια πρόταση που μέσα στην απλότητά της κρύβει τεράστια διατροφικά οφέλη, βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αίσθημα κορεσμού (δηλαδή θα αργήσουμε να πεινάσουμε), αντιοξειδωτικά, σχετικά χαμηλές θερμίδες (περίπου 355 ανά μερίδα, 430 μαζί με φέτα) , ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, γεύση!!!
Απολαύστε υπεύθυνα... βασικά... απολαύστε.... :)
2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου
-----------------------------------------------------------------------------------
We will need (for 2 people):
2 large potatoes,
4 eggs,
1 tbsp evaporated milk,
2 tablespoons greek extra virgin olive oil,
2 teaspoons of salt.
Implementation:
To the boiling salted water, we add the 2 potatoes along with the peel, which we first rinsed with plenty of water. Allow to boil for ten minutes. Remove and when cooled slightly, peel and cut into pieces of youe choice.
In a deep dish break 4 eggs, add one tablespoon extra virgin olive oil and salt and beat well with the wire until a homogeneous mixture is formed.
In a pyrex, add the second tablespoon of extra virgin olive oil and spread all over the surface.
Add the pieces of the boiled potatoes and then pour in the egg mixture to cover them all.
Bake in the oven at 120oC for 30 minutes.
Our boiled potatoes with eggs in the oven are ready to be enjoyed and of course we can make it even better with the accompaniment of feta cheese!!!
History of the idea:
It came to me a couple of days before.
Because egg with potatoes is my second favorite food !!! It is a food that in its simplicity conceals, in my opinion always, a unique composition resulting in an amazing taste !!! Isn't this the culinary after all? An art?
But because this is my second favoy]urite food, the potato issue has been a big concern for me. As to its benefits I mean. Because on the one hand we know that potatoes should be avoided, that their consumption can lead to weight gain and that they are bad for our health, and on the other we read that this is a very useful food! For some, a super food !!
So where is the truth ..? But of course in the way of cooking, where else !!!
For example, while a 100gr boiled potato contains 85 calories, the same potato if fried will have almost four times as many calories, 320 calories! The difference is huge !!!
It is actually a beneficial food as it is a source of Vitamin C and B complex vitamins with B6 and folic acid predominating. However, in order not to lose a large amount during cooking, the potato should be boiled or roasted with its peel and the amount of water should be the absolutely necessary so that losses are as small as possible.
It is also advisable to cook them at temperatures of up to 120 ° C and for a longer period of time.
Boiled potatoes cause an increased feeling of satiety than other carbohydrates.
Properly combined with high-protein foods such as egg, milk and feta, it can yield high-value protein.
Potato is a nutrient-rich food and has a place in a proper diet.
The list goes on ...
This recipe is a suggestion that in its simplicity hides enormous nutritional benefits, vitamins, high-value proteins, a sense of satiety, relatively low calorie content (about 355 per serving, 430 with 30gr of feta cheese) low saturated fat, great taste !!!
Enjoy responsibly ... basically ... enjoy .... :)
2020_Dimitra Papadopoulou
2 μεγάλες πατάτες,
4 αβγά,
1 κοφτή κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ,
2 κουταλιές σούπας ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού αλάτι.
Εκτέλεση:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τις 2 πατάτες μαζί με τη φλούδα, τις οποίες πρώτα έχουμε ξεπλύνει με άφθονο νερό. Αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Αφαιρούμε και όταν κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Σε ένα βαθύ σκεύος σπάμε τα 4 αβγά, προσθέτουμε τη μια κουταλιά σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα έως ότου δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα πυρέξ προσθέτουμε την δεύτερη κουταλιά σούπας από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε τα κομμάτια από τις βρασμένες πατάτες μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα από τα αβγά μας ώστε να τις καλύψει όλες.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 120oC για 30 λεπτά.
Οι βρασμένες πατάτες μας με αβγά στο φούρνο είναι έτοιμες για να τις απολαύσουμε και φυσικά μπορούμε να τις απογειώσουμε με τη συνοδεία φέτας!!!
Ιστορία της ιδέας:
Οι πατάτες με τα αβγά, είναι το δεύτερο πιο αγαπημένο μου φαγητό!!! Πρόκειται για ένα φαγητό το οποίο μέσα στην απλότητά του, κρύβει, κατά τη γνώμη μου πάντα, μια μοναδική σύνθεση με αποτέλεσμα μια εκπληκτική γεύση!!! Αυτό δεν είναι η μαγειρική άλλωστε; Μια τέχνη;
Το θέμα της πατάτας τώρα με έχει απασχολήσει πολύ. Ως προς τα οφέλη της εννοώ. Διότι από τη μια γνωρίζουμε ότι οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται, ότι παχαίνουν κι ότι κάνουν κακό στην υγεία, και από την άλλη διαβάζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ωφέλιμη τροφή! Για κάποιους, υπερτροφή!!
Συνεπώς πού βρίσκεται η αλήθεια..; Μα στον τρόπο μαγειρέματος φυσικά, πού αλλού!!!
Ενώ μια βραστή πατάτα 100gr περιέχει 85 θερμίδες, η ίδια πατάτα αν τηγανιστεί θα έχει σχεδόν τετραπλάσιες θερμίδες, δηλαδή 320!!! Η διαφορά είναι τεράστια!!!
Είναι όντως μια ωφέλιμη τροφή καθώς αποτελεί πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β με κυρίαρχες τις Β6 και το φυλλικό οξύ. Οι οποίες όμως για να μη χαθεί μεγάλη ποσότητά τους κατά το μαγείρεμα, πρέπει η πατάτα να βράζεται ή να ψήνεται με τη φλούδα της και με το απολύτως απαραίτητο νερό κι όχι μεγαλύτερη ποσότητα ώστε οι απώλειες να είναι το δυνατόν οι μικρότερες.
Επίσης ενδείκνυται να ψήνονται σε θερμοκρασίες έως 120oC και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η βραστή πατάτα προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες.
Αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως είναι το αβγό, το γάλα και η φέτα, μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Η πατάτα αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή κι έχει θέση σε μια σωστή διατροφή.
Ο κατάλογος δεν τελειώνει...
Η συνταγή αυτή αποτελεί μια πρόταση που μέσα στην απλότητά της κρύβει τεράστια διατροφικά οφέλη, βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αίσθημα κορεσμού (δηλαδή θα αργήσουμε να πεινάσουμε), αντιοξειδωτικά, σχετικά χαμηλές θερμίδες (περίπου 355 ανά μερίδα, 430 μαζί με φέτα) , ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, γεύση!!!
Απολαύστε υπεύθυνα... βασικά... απολαύστε.... :)
2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου
-----------------------------------------------------------------------------------
We will need (for 2 people):
2 large potatoes,
4 eggs,
1 tbsp evaporated milk,
2 tablespoons greek extra virgin olive oil,
2 teaspoons of salt.
Implementation:
To the boiling salted water, we add the 2 potatoes along with the peel, which we first rinsed with plenty of water. Allow to boil for ten minutes. Remove and when cooled slightly, peel and cut into pieces of youe choice.
In a deep dish break 4 eggs, add one tablespoon extra virgin olive oil and salt and beat well with the wire until a homogeneous mixture is formed.
In a pyrex, add the second tablespoon of extra virgin olive oil and spread all over the surface.
Add the pieces of the boiled potatoes and then pour in the egg mixture to cover them all.
Bake in the oven at 120oC for 30 minutes.
Our boiled potatoes with eggs in the oven are ready to be enjoyed and of course we can make it even better with the accompaniment of feta cheese!!!
History of the idea:
It came to me a couple of days before.
Because egg with potatoes is my second favorite food !!! It is a food that in its simplicity conceals, in my opinion always, a unique composition resulting in an amazing taste !!! Isn't this the culinary after all? An art?
But because this is my second favoy]urite food, the potato issue has been a big concern for me. As to its benefits I mean. Because on the one hand we know that potatoes should be avoided, that their consumption can lead to weight gain and that they are bad for our health, and on the other we read that this is a very useful food! For some, a super food !!
So where is the truth ..? But of course in the way of cooking, where else !!!
For example, while a 100gr boiled potato contains 85 calories, the same potato if fried will have almost four times as many calories, 320 calories! The difference is huge !!!
It is actually a beneficial food as it is a source of Vitamin C and B complex vitamins with B6 and folic acid predominating. However, in order not to lose a large amount during cooking, the potato should be boiled or roasted with its peel and the amount of water should be the absolutely necessary so that losses are as small as possible.
It is also advisable to cook them at temperatures of up to 120 ° C and for a longer period of time.
Boiled potatoes cause an increased feeling of satiety than other carbohydrates.
Properly combined with high-protein foods such as egg, milk and feta, it can yield high-value protein.
Potato is a nutrient-rich food and has a place in a proper diet.
The list goes on ...
This recipe is a suggestion that in its simplicity hides enormous nutritional benefits, vitamins, high-value proteins, a sense of satiety, relatively low calorie content (about 355 per serving, 430 with 30gr of feta cheese) low saturated fat, great taste !!!
Enjoy responsibly ... basically ... enjoy .... :)
2020_Dimitra Papadopoulou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου