Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Πατάτες στο φούρνο Cooky-Cook με καρότα και κινόα-Baked potatoes Cooky-Cook with carrots and quinoa

Θα χρειαστούμε (για 2 μερίδες):    (In english see below)

4 μέτριες προς μεγάλες πατάτες,
4 καρότα,
2 κουταλιές σούπας κινοά,
2 κουταλιές σούπας ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι και 2 πρέζες πιπέρι,
1 μεγάλο ποτήρι νερό.
.

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των λαχανικών μας. 
Πρώτα τις πατάτες τις οποίες, μετά και το ξεφλούδισμα, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια της αρεσκείας μας και τοποθετούμε μέσα σε σκεύος με νερό, ώστε να αποβάλλουν το περιττό για τη δική μας κατανάλωση άμυλο.
Έπειτα τα καρότα τα οποία, μετά και το ξεφλούδισμα, κόβουμε σε μακρόστενα μπαστουνάκια. 
Καθαρίζουμε τον πάγκο μας, πετάμε τις φλούδες και τα οργανικά υπολείμματα στα σκουπίδια ή στον κομποστοποιητή αν διαθέτουμε, ξεπλένουμε τα σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε έως τώρα και δεν μας χρειάζονται άλλο.
Έχει περάσει παράλληλα και ο χρόνος που θέλαμε να παραμείνουν οι πατάτες στο νερό.

Τις ξεπλένουμε και τις τοποθετούμε ομοιόμορφα σε ένα γυάλινο πυρέξ ή σε ένα ταψάκι. 
Τοποθετούμε ομοιόμορφα και τα μπαστουνάκια από τα καρότα.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για να πάνε παντού.
Ρίχνουμε την κινόα, το νερό και το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180οC στο φούρνο για 25 λεπτά.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!

Ιστορία της ιδέας:
Ξεκίνησα χτες να μαγειρέψω λαδερό αρακά με πατάτες, καρότα και φρέσκια σάλτσα ντομάτας που μου αρέσει πολύ. 
Καθώς ετοιμαζόμουν όμως να ρίξω μέσα στον αρακά τις πατάτες και τα καρότα, θυμήθηκα ότι η διατροφολόγος μου η Ελένη, μου έχει πει να μη μαγειρεύω τα λαχανικά μαζί με τα καρότα και τις πατάτες, αλλά ούτε και τα όσπρια (πχ στις φακές βάζω καρότα, μου το έμαθε η φίλη μου και παλιά μου συγκάτοικος Ευθυμία, και μου αρέσει πολύ!!!).
Κάποιος λόγος υπάρχει που η Ελένη τόνισε να μην τα μαγειρεύω μαζί, δεν θυμάμαι ποιος αλλά για να το είπε, θα πρέπει να ήταν σημαντικός από διατροφικής απόψεως!!! Ελένη αν βλέπεις τη συνταγή, διαφώτισε μας σε παρακαλώ στα σχόλια!!!
Όμως εγώ θέλω να τα έχω αυτά τα λαχανικά με τον αρακά, γιατί αυτή η τριχρωμία με ευχαριστεί και με κάνει να νιώθω πως έχω ένα πιο ολοκληρωμένο πιάτο!
Αποφάσισα λοιπόν να τα μαγειρέψω ξεχωριστά στο φούρνο και να συνοδεύσω τον αρακά!!
Τότε θυμήθηκα και κάτι άλλο που λέει η Ελένη, ότι ενδείκνυται να συνοδεύουμε τους υδατάνθρακες (εδώ όλα τα λαχανικά μας), με πρωτεΐνη. Η κινόα είναι πηγή πρωτεΐνης!! Κι έτσι την πρόσθεσα!!!
Ήταν τόσο καταπληκτικό και ολοκληρωμένο αυτό που προέκυψε, που τελικά στέκεται επάξια και μόνο του ως φαγητό!!! Συνοδεύστε προεραιτικά με φέτα και μια ωραία σαλάτα και απογειώστε το!!!  

Καλή σας όρεξη!!

2020_Δήμητρα Παπαδοπούλου

----------------------------------------------------------------------------------------------------

We will need (for 2 servings):

4 medium to large potatoes,
4 carrots,
2 tablespoons quinoa,
2 tablespoons greek extra virgin olive oil,
1 tablespoon of salt and 2 pinch of pepper,
1 large glass of water.

Implementation:
We start by washing and peeling our vegetables.
First the potatoes which, after peeling, we cut into large pieces of our choice and place in a vessel with water to eliminate to eliminate unnecessary starch.
Then the carrots which, after peeling, we cut into long sticks.
We clean our countertops, throw away peels and organic debris in the trash or compost if available, rinse away the utensils and tools we have used so far and need no more.
At the same time, time has passed and we can get the potatoes out of the water.
We rinse and then place them evenly on a glass pyrex or a baking tray.
We place carrot sticks evenly.
We add salt and pepper and mix to go everywhere.
We then add the quinoa, water and greek extra virgin olive oil.
Finally we bake at 180 ° C in the oven for 25 minutes.

Our food is ready to enjoy!

History of the idea:

Yesterday I started cooking peas with potatoes, carrots and fresh tomato sauce. 
It's a food that I really like.
But as I was preparing to throw the potatoes and carrots into the peas, I remembered that my nutritionist Helen had told me not to cook the vegetables with the carrots and potatoes.
There is a reason Helen emphasized not to cook them together, I do not remember what is that reason but to mention it, it must been nutritionally important !!! 
Helen if you see the recipe, please enlighten us in the comments !!!
But I want to have these vegetables with the peas, because this tricolor makes me feel like I have a more complete dish and i like it a lot more!
So I decided to cook them separately in the oven and accompany the peas !!
Then I remembered something else Helen has told me, that it is advisable to accompany carbohydrates (here all our vegetables belong to this group) with protein. 
Quinoa is a source of protein !! And so I added it !!!
What this food turned out to be was so amazing and complete, that it is worthy of standing alone as a dish!!! 


Optionally serve with feta cheese and a nice salad!!!

Bon appetit!!

2020_Dimitra Papadopoulou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου