Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ζυμαρικά

Θα χρειαστούμε:
2 μπούτια ή στήθη κοτόπουλου.
Τίλιο (φλαμούρι).
Ξύσμα λεμονιού.
1 μεγάλο κρεμμύδι.
3 πιπεριές φλωρίνης.
2 πράσινες πιπεριές.
Χυμό από 2 μετρίου μεγέθους λεμόνια.
2 κουταλιές μέλι.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Ελαιόλαδο.
Ζυμαρικά Νο 6 ή ό,τι άλλο έχετε στο σπίτι.

Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, στο νερό προσθέτουμε το τίλιο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Ξεχωρίζουμε το ψαχνό και το κόβουμε σε κομματάκια.
Κόβουμε τις πιπεριές φλωρίνης κατά μήκος (ζυλιέν).
Κόβουμε τις πράσινες πιπεριές σε καρέ.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το οποίο έχουμε ψιλοκόψει.
Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει, τις πιπεριές καθώς και τα κομμάτια από το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Στο χυμό από τα λεμόνια διαλύουμε τις δυο κουταλιές μελιού και προσθέτουμε στο τηγάνι.
Αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν όλα τα υλικά δέσουν καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μισή ποσότητα νερού και μισή ποσότητα από το ζωμό που κρατήσαμε. Μόλις βράσει προσθέτουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε για 6-8 λεπτά περίπου.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια, προσθέτουμε το γλυκόξινο κοτόπουλό μας και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού τα υλικά και τα αρώματα.

Καλή σας όρεξη!

Ιστορία της ιδέας:
Πρόσφατα με επισκέφτηκε η πολύ καλή φίλη μου η Γεωργία και βγήκαμε να φάμε σε ένα κινέζικο εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί φάγαμε ένα γλυκόξινο κοτόπουλο το οποίο μου άρεσε πάρα μα πάρα πολύ.
Την άλλη μέρα θα μαγειρεύαμε σπίτι, και υπήρχαν κάποια βασικά υλικά στο ψυγείο, το κοτόπουλο, οι πιπεριές και λοιπά. Το τίλιο πλέον το έχω καθιερώσει στο βράσιμο του κοτόπουλου διότι αφαιρεί τις μυρωδιές από το κρέας και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο κοτόπουλο.
Είχα κατά νου μια συνταγή για νουντλς με λαχανικά, κοτόπουλο και γάλα καρύδας που μου είχε μάθει ο φίλος της ξαδέρφης μου ένα καλοκαίρι στην Κρήτη, όμως στο μυαλό επικρατούσε η θεσπέσια γεύση του γλυκόξινου. Σκέφτηκα λοιπόν να παντρέψω τις δυο αυτές προσλαμβάνουσες ώστε να κάνω ένα γλυκόξινο κοτόπουλο με λαχανικά. Άσε που στο σπίτι δεν υπήρχε γάλα καρύδας, υπήρχε όμως μέλι :)
Η ιδέα πέτυχε, το κοτόπουλο βγήκε γλυκόξινο και πεντανόστιμο όπως το ονειρευτήκαμε κι έτσι εκμεταλλευτήκαμε κι όλα τα υλικά που τριγυρνούσαν αδέσποτα μέσα στο ψυγείο :)
Δήμητρα Παπαδοπούλου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου