- 1 συσκευασία ζυμαρικών (βίδες ή πένες κατά προτίμηση, ή ότι υπάρχει στο σπίτι).
- Σολομό φρέσκο ή κατεψυγμένο (2 τεμάχια).
- Γάλα εβαπορέ (ένα ποτήρι αραιωμένο).
- Σκόρδο (προαιρετικά).
- Μαϊντανό (πολύ και ψιλοκομμένο).
- 3 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο.
- Λίγο βούτυρο για το άρωμα (προαιρετικά).
- 3 κοφτά κουταλάκια Αλάτι.
- Πιπέρι (τόσο όσο να αχνοφαίνεται στην επιφάνεια, δηλαδή περίπου 4 πρέζες).
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (χωρίς να τα έχουμε βράσει).
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά πλην του σολομού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφτούν οριακά τα ζυμαρικά (ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο).
- Προσθέτουμε το κομμάτι του σολομού και ψήνουμε στους 250 οC έως ότου μείνει πολύ λίγο ζουμί.
- Στο ενδιάμεσο του ψησίματος έχουμε σπάσει το κομμάτι του σολομού και το έχουμε ανακατέψει με τα ζυμαρικά ώστε να πάει παντού.
- Βγάζουμε το ταψάκι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά εκτός φούρνου, πράγμα που δεν θα επιτρέψει στα ζυμαρικά να λασπώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.
Έτοιμο σε μία ώρα, ιδανικό για ξαφνικές επισκέψεις όπου θέλουμε να σερβίρουμε ένα φαγητό με πολύ φινετσάτη γεύση!
Καλή όρεξη!
Ιστορία της ιδέας: Συνδύασα τη φιλοσοφία 2 διαφορετικών συνταγών, μια για σολομό στο τηγάνι που μου είχαν μαγειρέψει και μια για σουφλέ ζυμαρικών.
Ingredients:
- 1 pack of pasta (preferably fusilli or penne, or any type you have at home)
- 2 pieces of fresh or frozen salmon
- 1 glass of evaporated milk (diluted with water)
- Optional: Garlic (finely chopped)
- Plenty of parsley (finely chopped)
- 3 tablespoons of olive oil
- A small amount of butter for added flavor (optional)
- 3 teaspoons of salt
- Pepper (enough to lightly sprinkle the surface, about 4 pinches)
Instructions:
- Preheat your oven to 250°C (482°F).
- Place the uncooked pasta in a baking dish or casserole.
- Add all the ingredients except for the salmon, and mix well to combine.
- Pour in enough water to just barely cover the pasta—neither too much nor too little.
- Place the salmon pieces on top of the pasta and bake in the oven at 250°C until there is very little liquid left.
- During the baking process, break up the salmon with a fork and stir it into the pasta to distribute evenly.
- Once most of the liquid has evaporated, remove the baking dish from the oven and allow it to rest. This will help the pasta absorb any remaining liquid without becoming mushy or sticking together.
Ready in one hour, this dish is perfect for unexpected guests when you want to serve something with a refined taste! Enjoy!
Story Behind the Recipe:
This dish combines the techniques from two different recipes: a pan-fried salmon dish that was made for me, and a pasta gratin. The magic of this recipe lies in the fact that the pasta doesn't need to be pre-cooked, making it incredibly practical and easy to prepare!
baked salmon with pasta
ingredients
one pack of pasta fusilli penne or any type available
two pieces of fresh or frozen salmon
one glass of evaporated milk diluted with water
optional finely chopped garlic
finely chopped parsley in large quantity
three tablespoons of olive oil
a small amount of butter for flavor optional
three teaspoons of salt
pepper four pinches lightly sprinkled
instructions
preheat the oven to two hundred fifty degrees Celsius or four hundred eighty two degrees Fahrenheit
place the uncooked pasta in a baking dish or casserole
add all ingredients except the salmon mix well
pour in enough water to just cover the pasta
place the salmon pieces on top of the pasta
bake at two hundred fifty degrees Celsius until most of the liquid has evaporated
during baking break up the salmon with a fork and stir it into the pasta
once most of the liquid is gone remove the dish from the oven and let it rest
this recipe is ready in one hour perfect for unexpected guests and offers a refined taste enjoy
story behind the recipe
this dish combines methods from two recipes a pan fried salmon dish and a pasta gratin the pasta does not need pre cooking making it easy to prepare
ολα μαζι??? με τη μία???
ΑπάντησηΔιαγραφήμια χαρα μου ακουγεται!!!
ναι, όλα μαζί! και το τονίζω, τα μακαρόνια δεν χρειάζονται βράσιμο!!! τόσο απλό :)
ΑπάντησηΔιαγραφή